ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu un an, la 4 ianuarie 2017, șeful de post din Vișeu de Jos (Maramureș), a fost găsit înjunghiat mortal în biroul său. Gheorghe Nistor avea 48 de ani și doi copii. 

Sindicatul polițiștilor a reclamat faptul că acesta a fost expus pericolului deoarece lucra singur pe tură, din lipsă de personal.

Câteva zile mai târziu, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș au stabilit că șeful de post a fost ucis de doi tineri, frați: Tomoiagă Ioan Aurelian și Tomoiagă Marius Ovidiu.

Aceștia au intrat în sediul poliției și au lovit victima cu cuțitul de trei ori, odată în zona cervicală și de două ori în zona toracelui.

Cu două săptămâni înainte de crimă, la 21 decembrie 2016, cei doi l-au urmărit pe șeful de post, înjurându-l și amenințându-l. Când polițistul le-a întocmit și predat citații, obligându-i să se prezinte la postul de poliție, Tomoiagă Ioan Aurelian a aprins bricheta, a dat foc citației și apoi a aruncat-o în mașina poliției.

Amândoi frații au cazier. Tomoiagă Ioan Aurelian a fost condamnat în 2005, în Franța, pentru tentativă la infracțiunea de furt cu distrugere sau degradare, la pedeapsa de o lună de închisoare cu suspendare. Tomoioagă Marius Ovidiu a fost condamnat de Judecătoria Vișeu de Sus la pedeapsa de 500 lei amendă pentru infracțiunea de lovire, iar de Judecătoria Cluj Napoca la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru infracțiunea de tâlhărie.
 
 
La 28 aprilie 2017, procurorii i-au trimis în judecată pe Tomoiagă Ioan Aurelian și Tomoiagă Marius Ovidiu, sub acuzația de omor calificat. 

Astăzi, Tribunalul Maramureș a decis condamnarea celor doi la pedeapsa detențiunii pe viață. Iată ce a comunicat instanța:

„Vă aducem la cunoștință că Tribunalul Maramureș s-a pronunțat cu privire la cauza nr. 1416/100/2017, având ca obiect infracțiunea de omor calificat comisă la data de 4 ianuarie 2017, la sediul Postului de Poliție Vișeu de Jos, asupra victimei Nistor Gheorghe, șef de post.

Astfel, prin sentința penală nr. 28/20.02.2018, ambilor inculpați, T.I.A. și T.M.O,  li s-a aplicat pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de 5 ani a drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, d și h Cod penal și pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, d și h Cod penal pe perioada executării pedepsei. 

S-a menținut măsura arestului preventiv aplicată acestora și s-a dedus din pedeapsă reținerea lor pe o durată de 24 de ore, din 06.01.2017 până la 07.01.2017, și arestul preventiv începând cu data de 07.01.2017, la zi.

În baza art. 25 alin.1 Cod procedură penală coroborat cu art. 1391 alin.2 Cod civil, inculpații au fost obligați, în solidar, la plata către partea civilă D. A., a sumei de 5.000 euro reprezentând daune pentru prejudiciul moral suferit, iar în temeiul art. 25 Cod procedură penală coroborat cu art. 1381 alin.1 și 2 Cod civil, la plata, în parte, a despăgubirilor civile către I.P.J. Maramureș.

Instanța a luat act de renunțarea la pretențiile civile formulate de către părțile civile N. M. (mama victimei), N. M. (soția victimei), N. A. (fiul victimei) și N. M. A. (fiul victimei).

S-a dispus păstrarea până la rămânerea definitivă a cauzei a mijloacelor materiale de probă, bunuri aparținând victimei sau condamnaților, care  vor fi ulterior restituite, distruse sau arhivate împreună cu dosarul.

De asemenea, s-a dispus plata, din fondurile Ministerului Justiției, a sumei de câte 360 lei reprezentând onorariile de apărători desemnați din oficiu. Inculpații au fost obligați la plata sumei de câte 53.000 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.”

Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel de cei doi condamnați.