ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Simona Camelia Marcu a fost aleasă astăzi în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fiind votată de 11 din cei 19 membri ai CSM. 

După aflarea rezultatului votului, judecătoarea Marcu a transmis un mesaj magistraților, făcând apel la unitate. „Transmit și un mesaj de deschidere către celelalte puteri ale statului, de dorința unui dialog onest și deschis cu acestea și, nu în ultimul rând, cu societatea, fiind pe deplin conștienți de faptul că justiția este un serviciu public în slujba cetățeanului, iar acest lucru trebuie să conteze în continuare”, a declarat noul președinte al CSM. 

Simona Camelia Marcu s-a născut în 12 iunie 1966 la București și a absolvit, în 1988, Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Doi ani de zile, ea a profesat ca jurisconsult la Consiliul Popular al comunei Lehliu, județul Călărași. 

Din ianuarie 1990, a fost judecător la Judecătoria Sectorului 1 București, apoi a promovat, din 1996, la Tribunalul București,  devenind președintele Secției a III-a Civilă și vicepreședinte al Tribunalului București. 

Din 1999, Marcu a fost judecătoare la Curtea de Apel București, iar din 2005, membru în Colegiul de Conducere al acestei instanțe.

Un an mai târziu, Marcu a devenit membru în Consiliul Științific al Institutului Național al Magistraturii (INM), dar și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. 

A fost colaborator la catedra de drept civil a Facultății Internaționale de Științe Umane din cadrul Universității București, iar din 2012 – formator în drept comunitar al INM.  

În 2016, judecătoarea Marcu a devenit membră a Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform ultimei sale declarații de avere, depusă în iunie 2017, judecătoarea Marcu are un apartament de 143 de metri pătrați și o casă de 285 de metri pătrați în București. Soțul său, avocatul Vasile Gil, deține la rându-i o casă în Alexandria și terenuri în București, Mogoșoaia și Alexandria. 

Simona Marcu deține și două autoturisme (Alfa Romeo și Peugeot), precum și bijuterii în valoare de 6.000 de euro.

Ea are și credite la bănci, în valoare totală de peste 183.000 euro. La capitolul venituri, judecătoarea a declarat că a încasat, în 2016, 227.861 de lei - ca judecător la ÎCCJ, 24.747 de lei - ca membru în comisii de concurs la CSM, 14.612 de lei - ca formaror la INM și 17.550 de lei - din închirierea apartamentului din București.