ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Claudiu Manda a declarat că „Raportul privind folosirea SRI și ANI de către George Maior în scopuri politice" conține dovezi potrivit cărora serviciul de informații a trimis 71 de note speciale sau simple către ANI care vizau 600 de persoane, printre care miniștri, eurodeputați, parlamentari, chiar și secretari de primărie, informează Mediafax.

„Surprinzător este că toate notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut niciunele pe la direcția juridică. În perioada verificată, anume din 2012, între 2012 și 2015 au fost trimise 71 de note secrete, note speciale sau note simple care vizau 600 de persoane, miniștri, europarlamentari, senatori, deputați, primari, șefi de consilii județene, directori, senatori, secretari de primărie, etc. De ce spune că e ilegală această relație modul de sesizare și e scris în raport? Am observat cazuri, avem trei exemple, în care, pe baza acestor note SRI au încercat să scoată din viața politică oameni politici. Cele trei exemple sunt Klaus Iohannis, Eduard Hellvig și Victor Ponta. Acesta din urmă a făcut obiectul unei sesizări din partea ANAF, când Blejnar era la vremea respectivă, asupra unei stări de conflict de interese. Dl Sorin Blejnar, ca și dl Horia Georgescu, ne-au confirmat că dl Maior se interesa de acest subiect și încerca să îi determine pe cei de la ANI să nu meargă mai departe cu documentarea și să închidă mai degrabă dosarul. Spuneam că pe unii i-a încurcat, iar pe alții a încercat să îi ajute”, a afirmat Claudiu Manda, într-o conferință de presă susținută marți, la finalul ședinței Comisiei SRI.

El a adăugat că, în concluzii, Comisia SRI spune că toți cei 600 ar trebui să facă obiectul unei note nesecrete pentru a putea fi prezentată lista în spațiul public. Forul mai are propuneri de modificare a legislației în domeniu.

„În concluzii spunem că nu ar mai trebui să existe informări de la SRI către ANI, că ar trebui ca toți cei 600 să facă obiectul unei note nesecrete de a fi prezentat în spațiul public. Mai sunt și alte propuneri de modificare a legislației în acest sens. Raportul o să îl prezentăm, s-au făcut în plenul Comisiei propuneri de modificare și completări. Când va fi gata o să îl punem pe site-ul Comisiei, proabil mâine dacă este gata”, a completat președintele Comisiei SRI.

„Am căutat și am tot încercat să găsesc si PSD-iști, ca să nu pară că vorbim doar de membrii PNL. Din câte înțeleg, PSD-iștii nu făceau direct obiect sesizării SRI-ANI, erau dați pe bilețele care trebuie sa intre la « Hai să-i facem dosar» și să mergem mai departe”, a mai spus Claudiu Manda, marți, la finalul ședinței Comisiei SRI.

El a precizat că în relația SRI-ANI au fost vizați cinci miniștri, printre care Liviu Pop, Ovidiu Silaghi, Dan Mihalache și Eduard Hellvig, cel din urmă fiind actualul director al SRI.

„În cazul domnului Iohannis, când s-a înscris în PNL a plecat sesizarea de la SRI la ANI care spunea că era în stare de incompatibilitate, era și membru la Adunarea Generală și Piețe. La Hellvig coincidența e că s-a constatat, în prima zi de campania USL, acel conflict de interese. Vorbim de cinci miniștri. E vorba de Liviu Pop, Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi, Dan Mihalache și mai era un al cincelea nume. (...) Să se fi dorit să fie o decizie definitivă și irevocabilă care să nu îi dea voie domnului Klaus Iohannis să candideze? George Maior ar fi intervenit pe lângă Sorin Blejnar și Horia Georgescu pentru ca raportul să fie favorabil lui Victor Ponta”, a conchis Manda.

„Am primit o adresă de la Inspecția Judiciară care ne solicită lămuriri privind colaborarea dintre SRI și DNA, celebrul binom. În adresă spun că sunt în faza de finalizare și, dincolo de răspunsul pe care o să-l trimitem, am hotărât azi să cerem Inspecției Judiciare dacă au planuri de cooperare comună, pentru că, din câte am înțeles, mergând în control la unitățile de parchet teritoriale, sau DNA central, ar exista astfel de planuri de cooperare comună, documente de care avem clar nevoie pentru a finaliza raportul în ceea ce privește relația SRI-DNA și cum a fost folosită această relație și binomul pentru a stabili ținte și pentru a scoate din viața politică sau pentru a băga la pușcărie persoane, folosind în mod abuziv și probe și lege și proceduri legale", a mai afirmat Claudiu Manda.

El a susținut că un raport la care lucrează Comisia parlamentară de control al SRI vizează relația SRI-DNA și cum a funcționat aceasta, menționând că fostul director SRI George Maior "își făcuse propria măciucă" din relația de funcționare a celor două instituții.

„Unul dintre acestea și poate chiar cel mai important e legat de funcționarea binomului. Până nu avem măcar o parte din planurile de cooperare ca să înțelegem exact cum scriau obligațiile fiecăruia dintre actori sau fiecare dintre părți ce trebuie să facă Parchetul sau DNA și ce trebuie să facă SRI, n-o să putem să concluzionăm, dar, așa cum am observat, în opinia Comisiei, că dl George Maior își făcuse propria măciucă, înțelegem că și SRI folosea DNA sau SRI cu DNA era o măciucă, prima ca importanță pe care am tot văzut-o în spațiul public. Rămâne ca toate documentele, Comisia cu cine o să fie în locul meu să aibă acces la toate documentele și să le introducă ca și concluzii", a declarat Claudiu Manda.

Acesta a mai afirmat că va exista și un raport finalizat privind "câmpul media" în care sunt menționate anumite "petreceri" desfășurate cu membri din instituțiile menționate, al căror statut nu le permitea să aibă relații de o asemenea apropiere.

„Sigur că și petrecerile vor face obiectul unui raport separat. Va fi, am convenit astăzi, pentru că era în raport o completare privind câmpul media, culoarul media și atunci am considerat că trebuie să scoatem această parte din raport și eventual pe o perioadă foarte scurtă, fiind documentat totuși subiectul să venim cu un raport pe zona aceasta", a declarat Claudiu Manda.

Pe 18 octombrie 2018, președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda, anunța că membrii forului parlamentar lucrează la un „raport parțial” despre relația dintre SRI și ANI, activitatea fostului director SRI George Maior, „culoarul din justiție” și „petreceri”.