ACTUALIZARE 22:23 Comisia Europeană anunță că va analiza decizia luată miecuri în Parlament cu privire la codurile penale, după care va stabili ce pași trebuie urmați, afirmând, prin purtătorul de cuvânt Christian Wigand, că România trebuie să relanseze procesul de reforme, altfel CE să acționeze rapid, scrie Mediafax.
 
„Suntem la curent cu votul asupra versiunii revizuite a Codurilor penale desfășurat astăzi în Parlamentul României. Vom analiza cu atenție măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra viitorilor pași. Înțelegem că măsurile nu au fost încă promulgate și nu au intrat în vigoare", a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Vreau să vă amintesc că reprezentanții Comisiei Europene au fost foarte clari în poziția referitoare la situația statului de drept în România. România trebuie să relanseze urgent procesul de reforme. Dacă preocupările nu sunt abordate, Comisia Europeană va trebui să acționeze rapid și să utilizeze toate mijloacele de care dispune", mai precizează sursa citată.
ACTUALIZARE 24.04/13:07 Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală au ajuns la vot în Cameră după ce Comisia Iordache a dat raport favorabil, în mare viteză. Deputații PNL, USR și PMP au criticat, miercuri, în plen, modificările aduse Codurilor, anunțând că le vor contesta din nou la Curtea Constituțională, considerând că acestea "favorizează corupții în acte publice".

Proiectul legislativ pentru modificarea Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru”, 83 "împotrivă” și o abținere. 

Proiectul de modificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi "pentru", 81 "împotrivă" și două abțineri.

Cele două proiecte au trecut cu ajutorul voturilor UDMR și ale minorităților.
 
Știrea inițială
 
Comisia parlamentară specială privind legile Justiției a aprobat, marți, proiectele de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală, care vor intra mâine în Camera Deputaților pentru votul final, informează România Actualități.

Parlamentarii PSD și ALDE, susținuți de cei ai UDMR, au asigurat majoritatea în cadrul Comisiei speciale pentru legile Justiției, respingând astfel toate amendamentele aduse de opoziția PNL-USR și adoptând proiectele de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală în formele în care au venit de la Senat.

Președintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat că astăzi au fost adoptate doar acele articole care respectă deciziile Curții Constituționale. Din acest motiv, el nu consideră întemeiată o eventuală sesizare a Curții Constituționale de către opoziție, după adoptarea legilor.

Deputatul USR Sterian Ion a atras atenția că modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală ar favoriza infractorii, nu doar pe cei acuzați de corupție, ci și pe cei acuzați de furt sau terorism, și a făcut apel la parlamentarii UDMR și la cei din partea minorităților naționale să nu voteze cele două legi.

Proiectele de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală vor intra mâine, pentru vot final, în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews