Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a ajuns la un „acord definitiv” cu Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al viitorului Parchet european, informează Mediafax
 
„Echipele de negociere pentru șefia Parchetului european, etapa finală, după ani de dezbateri: alături de colegii M. Pagaza și M. Holmeier și de reprezentanții Președinției finlandeze. Acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror-șef european”, a declarat marți seară, prin Twitter, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei LIBE.

Parlamentul European a transmis: „Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției miniștrilor UE până de curând”.

„Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite. Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post-cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”, a adăugat Juan Fernando López Aguilar, conform comunicatului PE.

„Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet european. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj”, a declarat, la rândul său, președintele Comisiei PE pentru Control bugetar, Monika Hohlmeier.

„Prin alegerea doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef european, Parchetul European își va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranță și protecție cetățenilor. Noua instituție va avea un rol-cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniștiți în urma acestui acord”, este de părere și vicepreședintele Comisiei LIBE, Maite Pagazaurtundúa. 

Acordul de numire a Laurei Kövesi în funcția de procuror-șef al U.E. va trebui formalizat de către Parlamentul European și Consiliul U.E.