ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus condamnări dure pe fond în dosarul de corupție de la Prahova ce îi implica pe Mircea și Vlad Cosma. Fostul președinte al Consiliului Județean Mircea Cosma a primit o sentință de 8 ani de închisoare, fiul său, deputatul Vlad Cosma a fost condamnat la 5 de ani închisoare, iar omul de afeceri Răzvan Alexe la 2 ani și jumătate. Toate sentințele sunt cu executare.

Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la completul de cinci judecători de la Curtea Supremă.

Condamnări grele date de magistrați: Fostul președinte CJ Prahova Mircea Cosma - 8 ani de închisoare, deputatul Vlad Cosma - 5 ani de închisoare, afaceristul Răzvan Alexe - 2 ani și jumătate
Conform unui comunicat DNA, emis la data începerii urmăririi penale, în perioada 2012 - 2013, inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru au pretins și primit de la trei reprezentanți ai unor societăți comerciale, denunțători în cauză, suma totala de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societați către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Razvan.

Sumele de bani au fost pretinse și primite de cei doi în schimbul intervenției la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova și anume la inculpații Cosma Mircea, președintele autorității publice județene și Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcției Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziții Publice și Contracte, precum și Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăți să obțină de la Consiliul Județean Prahova trei lucrări de modernizare/intreținere a drumurilor, dar și pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate. Cele trei lucrări se referă la obiectivele urmatoare: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, județul Prahova", „Lucrări și servicii privind întreținerea curentă a drumurilor publice - plombe" și „Întreținerea curenta a drumurilor județene pe timp de iarna 2012 -2013".

Pentru ca societățile denunțătorilor să căștige cele trei lucrări, în cadrul Consiliului Județean Prahova s-au desfășurat, sub directa implicare a inculpaților Cosma Mircea și Alixandrescu Daniel Adrian, proceduri de achiziție publică, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin care bugetul județului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273,24 lei.

Pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu rezultate din lege și din fișa postului și pentru a favoriza cele trei societăți comerciale, Mircea Cosma și Daniel Adrian Alixandrescu au pretins și primit de la Razvan Alexe o parte din sumele pretinse și primite de acesta de la denunțători, „respectiv - 1.890.064,27 lei - inculpatul Cosma Mircea și 130.000 lei -inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian”, conform DNA. Anterior, în perioada 2010 - 2011, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăți comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică județeană pentru lucrări executate de aceasta firmă, suma totală de 900.000 lei din care a primit 550.000 lei.

Suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafețe de teren arabil - obiect al unor contracte de vânzare cumpărare autentificate, în baza carora societatea le-a achiziționat de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la prețuri supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferența dintre prețul de vânzare către societatea respectivă și prețul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari și este în cuantum de 487.000 lei.