ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul București a amânat luni pentru 6 octombrie judecarea contestației lui Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al MISA, față de executarea pedepsei definitive de șase ani de închisoare, pentru trafic de persoane și acte sexuale cu minori.

 Potrivit lui Tiberius Bărbăcioru, avocatul lui Bivolaru, s-a cerut instanței să fie redusă din pedeapsă perioada în care clientul său a fost reținut în străinătate, respectiv în Suedia și în Franța.

"Am solicitat ca, din pedeapsa care a fost aplicată domnului Bivolaru de șase ani, să fie redusă perioada în care acesta a executat perioade de reținere în străinătate, mă refer la Suedia, respectiv Franța, în Paris, în condițiile în care autoritățile române, pe întreg parcursul procesului penal, au solicitat fie arestarea, fie extrădarea, iar autoritățile din țările respective l-au reținut până s-au soluționat aceste cereri. Deci, cu aproximație ar fi cam 348 de zile, aproape un an", a explicat el.

Întrebat dacă se cere și o întrerupere a executării pedepsei, avocatul a infirmat această variantă.

"Nu, așa cum este reglementat de codul nostru de procedură, nu există această posibilitate, pur și simplu se scade din pedeapsa aplicată", a subliniat Bărbăcioru.

În acest sens, în cadrul procesului, s-a cerut întocmirea de adrese pentru a fi transmise documente oficiale de la instanțele franceze și suedeze, dar și la Interpol pentru a se arăta perioada de detenție din cele două state.

Motivul amânării de luni a fost lipsa dosarului de fond care este la Tribunalul Sibiu.

Liderul spiritual al MISA a fost condamnat definitiv în iunie 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane și acte sexuale cu minori, însă el nu a fost închis deoarece fugise din țară.

În luna iulie a acestui an, Bivolaru a fost adus în România, după ce magistrații francezi au decis că acesta poate fi extrădat. El fusese prins în februarie, în Franța.

După sosirea în țară, Gregorian Bivolaru a cerut Tribunalului Sibiu redeschiderea procesului penal în care a fost condamnat pe motiv că judecarea lui s-a făcut în lipsă. Solicitarea lui are termen în 21 septembrie.

Bivolaru a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor în formă continuată, perversiune sexuală în formă continuată, corupție sexuală, trafic de minori, act sexual cu un minor în formă continuată, act sexual cu un minor și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României.

Gregorian Bivolaru a reușit să părăsească ilegal teritoriul României, fiind reținut, în aprilie 2005, de poliția suedeză în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic.