ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criminalistul român Florin Lăzău este unul dintre cei mai buni portretiști din Europa și lucrează la Poliția Bihor. A ajutat la prinderea a sute de infractori, dar și la găsirea unor copii dispăruți în urmă cu mult timp, fiind singurul polițist specializat în îmbătrânirea facială. O tânără care trăiește în Italia și-a regăsit familia după 20 de ani grație unui portret robot făcut de polițist.

Portretistul criminalist Florin Lăzău are nevoie de câteva elemente pentru a reconstitui un chip. Cu cât martorul oferă mai multe detalii, cu atât portetrul va fi mai realist. Culoarea ochilor, mărimea frunții sau forma urechilor sunt trăsături esențiale, care în decursul timpului nu se schimbă semnificativ.

„De regulă, un portret robot se realizează în aproximativ 50-60 de minute, timp în care victima sau martorul discută în permanență cu criminalistul despre semnalmentele făptuitorului”.


„Nu are cum să fie un rezultat de 100% pentru că nu avem fotografia suspectului”, spune criminalistul.

Din 2004 și până astăzi, portretele robot realizate de Florin Lăzău au dus la rezolvarea a sute de cazuri. În urmă cu opt ani, polițistul român a fost invitat la un curs organizat în Statele Unite. Îndemnânarea lui i-a uimit chiar și pe cei de la FBI.

„Am rămas plăcut surprins să fiu apreciat și chiar să fiu chemat ca lector în cadrul unui curs susținut de FBI”, spune subcomisar Florin Lăzău, expert criminalist în cadrul IPJ Bihor.

În ultimii ani, Florin Lăzău a fost contactat și de oamenii legii din alte județe pentru a-i ajuta. Criminalistul este singurul din România specializat pe îmbătrânirea facială, proces care duce la găsirea copiilor dispăruți după 20 de ani.

Este nevoie fie de o poză din copilărie, fie de un portret întocmit pe baza datelor oferite de părinți. Apoi specialistul își imaginează cum ar putea să se dezvolte osul cranian dar și celelalte elemente ale feței. Totul este însă relativ pentru că fizionomia se poate schimba din diverse motive.

„Fumatul și alte vicii, razele solare de ce nu, stilul de viață, nivelul de trai”, explică el.

Un caz celebru este cel al unei fete care a dispărut la vârsta de 7 ani din comuna bihoreană Curtuișeni. Tânăra s-a urcat într-un tren, a ajuns în județul Vâlcea unde a primit o altă identitate, iar mai apoi a fost dată spre adopție în Italia. După 20 de ani, fata a văzut portretul digital realizat de Florin Lăzău pe un site și și-a dat seama că ea este cea căutată.

„S-a recunoscut în acel portret, în acea compoziție grafică, computerizată. S-au făcut apoi teste ADN care au confirmat identitatea sa”, mai spune subcomisar Florin Lăzău, expert criminalist în cadrul IPJ Bihor.

Criminalistul nu ține doar pentru el tehnicile învățate fie din manuale, fie din diverse cursuri. Până acum a scris două cărți în care explică cititorilor cum decurge procesul de îmbătrânire facială și de realizare a unui portret robot.