ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei șapte tineri din Vaslui, Burada Silviu Ovidiu, Avădanei Silviu, Burlacu Paul Andrei, Bolboceanu Petrică Ionuţ, Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan sunt acuzaţi că, la data de 10 noiembrie 2014, au întreţinut relaţii sexuale prin constrângere cu partea vătămată M.M.R., lipsind-o pe aceasta de libertate timp de circa 3 ore. Şase dintre ei au fost arestaţi a doua zi, 12 noiembrie 2014, iar Bolboceanu Petrică - la 13 noiembrie. La 8 decembrie 2014, cei șapte au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracţiunilor de viol și lipsire de libertate în mod ilegal.

 

Conform documentelor obţinute de siteul MariusTuca.ro, în primă fază, judecătoria a decis înlocuirea arestului preventiv pentru trei dintre inculpaţi: Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan.

Faptul că aceşti trei inculpaţi şi-au recunoscut fapta a contat în decizia instanţei.

"Cu privire la subzistenţa temeiurilor ce au fost avute în vedere la luarea măsurii arestării preventive, din oficiu, instanţa, analizând circumstanţele reale și personale ale inculpaţilor, constată că inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan sunt la prima încălcare a legii penale; au recunoscut săvârșirea faptelor și sunt dispuși să achite daunele morale persoanei vătămate, așa cum s-a luat act de către instanţă prin încheierea de ședinţă din data de 19.03.2015, existând și posibilitatea retragerii plângerii faţă de inculpatul Surleac Ioan cu privire la infracţiunea de viol, în cazul în care nu se va schimba încadrarea faptei”, se precizează în motivarea instanţei", se arată în motivarea obţinută de Marius Tucă.

Mai mult, în continuare, instanţa arată că victima "şi-a manifestat voinţa în sensul retragerii plângerii faţă de infracţiunea de viol" faţă de unul din inculpaţi, Surleac Ioan.

"„Instanţa apreciază că în momentul de faţă nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan, pentru acești inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească. La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libetate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în liberttate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârșirea faptelor și că, faţă de inculpatul Surleac Ioan, persoana vătămată și-a manifestat voinţa în sensul retragerii plângerii faţă de infracţiunea de viol, precum și disponibilitatea acestuia de a-i achita în întregime daunele morale solicitate (...)”, se precizează în document.

Pentru a citi materialul integral faceţi click aici.