ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Infracțiunea de abuz în serviciu e definită de art. 297 din actualul Cod Penal (NCP) ca fiind „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”. Abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

OUG 13/2017, abrogată azi de guvernul care a emis-o, modifica art. 297, redefinind infracțiunea de abuz în serviciu astfel: „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare”. Limitele de pedeapsă erau reduse, de la 6 luni la 3 ani de închisoare sau amendă

Ordonanța abroga și art 298 din NCP, „neglijența în serviciu”, care prevede că „încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.” 

Art. 298 din NCP este o variantă a art.248 din vechiul Cod Penal, „abuzul în serviciu contra intereselor publice - Fapta funcționarului public, care, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, cu știință, nu îndeplinește un act ori îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituții de stat ori al unei alte unități din cele la care se referă art. 145 (autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.) sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.”

Câte persoane au fost trimise în judecată, de-a lungul timpului, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu? Câte condamnări s-au dat? Active News vă prezintă, în exclusivitate, o statistică realizată de Ministerul Justiției, în perioada 2000 – septembrie 2016.

Ȋn perioada 2000 – 2006, când în documentația statistică aferentă instanțelor judecătorești, datele referitoare la situația cauzelor nu sunt evidențiate distinct, în baza art. 248 din Codul Penal (abuzul în serviciu contra intereselor publice) au fost condamnate, în total, 139 de persoane.


Statistica rămâne aceeași și pentru perioada 2007-2013, cu o medie de 20 de persoane condamnate/an și un maxim de 34 în 2012.


Ȋn 2014, după ce a intrat în vigoare noul Cod Penal, în instanțe au ajuns, pe lângă vechile dosare, deschise pentru art.248, și cele bazate pe art. 297 NCP - abuzul în serviciu, așa cum este el definit astăzi.


Ȋn 2014, au fost 20 de condamnări. Pe art.297 NCP – 13 condamnări, dintr-un total de 17 dosare soluționate. 

Ȋn 2015 au fost 12 persoane condamnate în baza art.297 NCP. Dintr-un total de 44 de cauze soluționate. Pe stocul instanțelor erau 196 de dosare pentru abuz în serviciu.

Anul trecut, până în luna septembrie au fost condamnate 21 de persoane în baza art.297 NCP. Dintr-un total de 69 de dosare soluționate de judecători. Pe stocul instanțelor mai erau alte 162 de dosare similare.