ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:00 Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a anunțat că cercetările efectuate sâmbătă la Caracal au vizat în principal stabilirea prezenței Luizei Melencu în locuința lui Gheorghe Dincă. Este vorba de cealaltă adolescentă, care a fost dată dispărută în luna aprilie, și despre care Gheorghe Dincă a recunoscut că ar fi omorât-o când a fost interogat despre sechestrarea Alexandrei Măceșanu. Totodată, anchetatorii au dispus o expertiză informatică a celor trei telefoane mobile găsite în locuința inculpatului.  

„Cercetarea la fața locului (...) a vizat în special fixarea prezenței Luizei la domiciliul inculpatului. Cu ocazia cercetării criminalistice au fost ridicate trei urme biologice, a fost efectuată o conducere în teren și (...) o activitate efectuată de către poliție, de căutare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, sâmbătă la Caracal, pentru Agerpres.

ȘTIREA INIȚIALĂ 
 
Un comunicat al procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) referitor la cazul din Caracal a fost publicat sâmbătă pe pagina web a instituției. Documentul reafirmă că analizele probelor ridicate din gospodăria lui Gheorghe Dincă dovedesc prezența profilului genetic al Alexandrei Măceșanu în rămășițele incinerate. DIICOT subliniază că rezultatul expertizei nu este o informație confidențială în cadrul urmăririi penale, ci una de interes public, care a fost comunicată în primul rând familiei victimei.

„DIICOT continuă activitățile începute in ziua de ieri, potrivit comunicării anterioare, prin cercetarea efectuată de echipe complexe, a locuinței inculpatului, echipe formate din procurorii care efectuează UP, polițiști specializați în cercetarea infracțiunii de omor, criminaliști și polițiști din cadrul structurii specializate a IGPR – DCCO.

Precizăm că, în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei SINGURE persoane, respectiv Măceșanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților Alexandrei.

Concluzia ne-a fost comunicată aseară, 2 august, de către reprezentanți ai INML, urmând ca astăzi să ne fie transmis și raportul specialiștilor conținând aceleași date.

După ce a primit datele, DIICOT a procedat la informare in regim de urgentă, conform dispozițiilor art. 1 al. 2 din OUG nr. 78/2016 privind organizarea și funcționarea DIICOT și art. 62 al. 2 din Legea nr. 304/2004 cu modificările și completările ulterioare privind organizarea judiciară.

Concluzia expertizei nu este o informație confidențială în cadrul urmăririi penale, ci este o informație de interes public, care trebuia comunicată familiei, fapt pentru care, familia victimei a fost de îndată și neîntârziat anunțată, din respect și compasiune față de suferința pe care o resimte, având in vedere și solicitarea acesteia in același sens, respectiv de a nu lua cunoștință din alte surse de informare.

În raport de această concluzie, urmărirea penală continuă cu certitudine, între altele și pentru infracțiunea de omor calificat, prev. de art. 188 al. 1 CP raportat la art. 189 lit. a, h CP.

La finalul activităților din ziua de astăzi, vom reveni cu un nou comunicat / declarație de presă și nu în ultimul rând, transmitem Condoleanțe familiei îndurerate!”, se arată în comunicatul emis sâmbătă de DIICOT.