Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alți 8 inculpați, în dosarul privind casele naționalizate, în care, prin vânzarea frauduloasă a unui număr de 207 imobile, s-a ajuns la un prejudiciu de peste 9,5 milioane de euro, informează, luni, Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit sursei citate, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 9 (nouă) inculpați, în legătură cu vânzarea frauduloasă și la preturi modice. a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.

Astfel, au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):

- Miuț Nicușor-Constantin, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte);
- Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);
- Cojocari Ioan, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
- Robu Nicolae, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte);
- Diaconu Dan-Aurel, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
- Stoia Traian-Constantin, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
- Staia Martin, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției - - -Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte);
- Vîrlea Simona, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);
- Iova Gabriela, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract).

„În perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului. În urma efectuării urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii. În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).  În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.