ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DNA Ploiești, care l-au trimis în judecată pe fostul copreședinte PNL Vasile Blaga, susțin că banii ajunși la PDL în urma înțelegerilor între Blaga, Gheorghe Ștefan și omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă erau scoși prin intermediul unor firme de tip fantomă ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 și 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat în dosarul de corupție al lui Vasile Blaga mai multe firme fantomă folosite pentru a scoate banii proveniți din contractul dintre o companie națională din domeniul energiei și Romsys astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.

„Reprezentanții firmelor implicate în circuitul expus – respectiv martorii: (...) de la S.C. (...) SRL, (...) de la S.C. (...) SRL,(...) de la S.C. (...) SRL și (...) de la S.C. (...) SRL au descris modalitatea în care, în perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestări servicii fictive încheiate cu beneficiarul S.C. (...) SRL București, la sediul căreia se deplasau pentru semnarea lor și întocmirea altor documente justificative, au încasat în conturile deținute sumele virate de cea din urmă, pe care le-au ridicat în numerar, prezentând – la rândul lor – băncii borderouri fictive de achiziții cereale și fier vechi de la persoane fizice. (...) societățile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (...) SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăților efectuate de aceasta în conturile deținute, în principal, la (...) și au acceptat realizarea acestor operațiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei și 1.500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menționate – (...), care a beneficiat și el de un comision de 2% din acestea”, se arată în rechizitoriul prin care fostul copreședinte al PNL Vasile Blaga a fost trimis în judecată, scrie News.ro.

Procurorii susțin că felul în care banii au fost scoși din două companii naționale care au încheiat contracte cu firma controlată de Berdilă este rezultatul unei înțelegeri la nivelul conducerii PDL.

„La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare – (...) - a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să ,<<cotizeze>> pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.

Surse judiciare susțin că una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Aceleași surse suțin că fostul primar din Piatra Neamț este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind și cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte și care să scoate din bănci banii.

„În acest sens, Ștefan Gheorghe – în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare - și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate”, menționează documentul citat.

Procurorii susțin că Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga, folosindu-se de omul numit la conducerea Transelectrica, ar fi pus la punct organizarea unor licitații pentru atribuirea unor contracte derulate de compania națională, licitațiile fiind făcute cu dedicație, iar caietele de sarcini incluzând prevederi care să favorizeze firma lui Berdilă.

„În perioada 2011 – 2012, Ștefan Gheorghe l-a informat pe Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului acelei companii naționale din domeniul energiei, se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor. Astfel, în perioada 2011 – 2012, Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achizițiiservicii și produse IT. În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procent cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte – coordonată de Blaga Vasile - suma totală de aproximativ 10.000.000 lei”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.

Procurorii susțin că Vasile Blaga a știut de la început la ce făceau referire afacerile dintre Transelectrica și Romsys și că a fost de accord cu derularea acestora.

În 28 septembrie, Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploiești, iar ulterior procurorii anticorupție au început urmărirea penală în cazul său și l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influență, faptă pe care ar fi comis-o când era secretar general al PDL. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în patru rânduri, prin interpus, suma de 200.000 de euro, precum și 500.000 de euro de la fostul primar al municipiului Piatra-Neamț Gheorghe Ștefan.

„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, potrivit DNA.

Luni, 28 noiembrie, Vasile Blaga a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Ploiești. Totodată, anchetatorii „au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar separat față de inculpații Berdilă Horațiu Bruno, Ștefan Gheorghe precum și față de alte persoane”.