ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi experți audiați în dosarul în care este judecat Dr. Vasile Astărăstoae au susținut în fața judecătorilor că e-mailurile folosite ca probe de procurorul Emilian Eva în momentul în care a trimis acest dosar în judecată au fost modificate, informează EvZ. Expertiza acestora a fost acceptată.

Judecătoarea Mihaela Bivol de la Tribunalul Suceava i-a audiat pe experții care au întocmit Raportul de expertiză judiciară  care demonstra că unele dintre cele mai importante probe în acuzare sunt trunchiate.

În timpul audierilor, atâtexpertul Gheorghe Negoescu cât și expertul parte Mihai Caramihai au declarat în fața instanței că mailurile folosite de procurorul Emilian Eva ca probe în dosarul „Licitație la UMF Iași” nu sunt autentice și că au fost efectuate modificări asupra serverului de către persoane neautorizate, modificările fiind făcute ulterior scrierii lor. Modificările pe care le-au constatat cei doi experți se referă la secțiunile „destinatar”, „expeditor”, "data transmiterii”, dar și la conținutul mailurilor.

Declarațiile experților teh nici întăresc ceea ce avocații inculpaților au reclamat încă din faza incipientă a dosarului și anume că în dosar există probe fabricate, iar motivul trimiterii în judecată a întregului lot din „Licitație la UMF Iași” reprezintă o vendetă a procurorului Emilian Eva, care a făcut tot posibilul pentru a-l „pedepsi” pe prof.univ. dr. Vasile Astărăstoae pentru că s-a opus promovării fratelui lui Emilian Eva în funcția de manager de spital. De remarcat este că experții informatici care au făcut raportul privind mailurile din dosar și-au păstrat argumentația chiar și după ce un expert al DNA Iași a depus obiecțiuni. Astfel că raportul care spune că mailurile din dosarul lui Vasile Astă- răstoae au fost modificate a rămas valabil în acest dosar celebru. 

Medicul ieșean a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii medicale din România. Între 2008 și 2015 a fost rector al UMF „Grigore T. Popa” Iași, funcție din care și-a dat demisia din cauza acuzațiilor de corupție aduse de procurorii DNA. A condus Colegiul Medicilor din Iași pentru o perioa dă de 16 ani, între 1999 și 2015, și Colegiul la nivel na- țional între 2007 și 2015. Și din aceste poziții a plecat prin prezentarea demisie. De-a lungul timpul medicul ieșean a publicat 30 de cărți și 230 de lucrări științifice.


În toamna anului 2011 fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie Iași (UMF), Vasile Astărăstoae, s-a trezit cu un dosar penal făcut de procurorul Emilian Eva de la DNA Iași pe motiv că ar fi comis mai multe infracțiuni de corupție în cadrul unei licitații câștigate de firma Maguay, deținută de omul de afaceri Corvin Pughin. DNA a lansat atunci trei capete de acuzare, în dosarul care a devenit cunoscut, în cei aproape 6 ani de când se judecă, ca „Licitație la UMF Iași”. Astărăstoae este acuzat că ar fi ob- ținut finanțarea proiectului e-learning pentru UMF Iași în mod fraudulos, că a atribuit ilegal contractele de atribuire și că și-ar fi angajat fiica într-un proiect pe bani europeni. Procurorul DNA îl acuza că Astărăstoae că a obținut o finanțare de 1,2 milioane de euro prin mă- rirea artificală a punctajului pentru proiectul „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași” pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți”.