Procurorii din cadrul DNA au înaintat astăzi Curții de Apel București referatul cu propunere de arestare preventivă a inculpatei Burlan - Pușcaș Elena, la data faptelor și în prezent judecător în cadrul Tribunalului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită. 

Ieri, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea DNA. Avizul era necesar având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei Burlan-Pușcaș Elena.

DNA anunță, printr-un comunicat de presă, că în referatul prin care procurorii cer arestarea judecătoarei se arată că „au fost identificate date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârșirea unor infracțiuni cu violență, inculpata Burlan - Pușcaș Elena, în calitatea menționată mai sus, a primit, în perioada 2009 - 2010, de la patru dintre inculpații vizați de cercetarea judecătorească (din care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.

Banii respectivi au fost primiți de magistrat pentru a dispune față de cei doi inculpați cercetați pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluții au fost desființate de instanța superioară de control judiciar.

În același context, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentință din luna februarie 2010, judecătorul Burlan - Pușcaș Elena a pronunțat pedepse cu suspendarea executării față de toți inculpații din dosarul respectiv.

În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentință a fost desființată în parte, Curtea de Apel București pronunțând pedepse cu executare față de autorii infracțiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni.”

Dosarul în care este cercetată judecătoarea Burlan-Pușcaș Elena a fost înregistrat la DNA în anul 2016.

Burlan-Pușcaș Elena  este soția fostului fotbalist Marcel Pușcaș. 

Conform luju.ro, Burlan-Pușcaș Elena  este cea care, în aprilie 2016, în calitate de judecător de drepturi și libertăți, a dispus arestarea preventivă a celor doi angajați ai „Black Cube”, David Geclowicz și Ron Weiner, prinși în România și acuzați că ar fi avut ca misiune spionarea Laurei Kovesi.