ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Justitia domina et regina omnium virtutum. Adică, justiția e stăpâna și regina tuturor virtuților. Așa scrie, mare, pe peretele înalt al holului Curții Supreme. Deasupra stâlpilor lipiți cu o puzderie de înștiințări care flutură sub curenții de aer, ca niște colonii de fluturi albi. Deasupra dosarelor care au umplut holul mare, închise în fișete metalice și comode din lemn, o colecție de dulapuri, niciunul repetabil.

Justitia domina et regina omnium virtutum scrie mare, ca un titlu cu majuscule, deasupra camerelor de filmat aliniate ordonat în spatele unui cordon albastru prins în bare metalice. „Bărbosu’, bărbosu’”, se dă alarma, iar cameramanii apasă toți pe butonul de rec. „Bărbosu’” e tatăl lui Bogdan Gigină, venit azi la Înalta Curte pentru a contesta durata urmăririi penale, în dosarul în care DNA cercetează moartea fiului său.

Era ora 9:00 când Cornel Gigină a intrat în sala de judecată. Mai întâi, e o cameră de consiliu. Pe urmă, se ia un dosar cu un arestat, apoi cauza în care Ingrid Mocanu (fosta șefă a Direcției de avizare din Ministerul Justiției) cere strămutarea judecării dosarului de pe rolul Curții de Apel București. Dar, înainte de toate, avocata lui Ingrid Mocanu solicită recuzarea judecătorului Ionuț Matei din completul ce judecă azi cererea de strămutare. Se dă termen.

Apoi vine o recalculare de pedeapsă, o întrebare retorică („pot produce noi dosare interceptările din alte dosare ce nu privesc persoanele interesate?”), o cauză cu ANAF, o plângere cu o intimată pe care o cheamă Sanfrancisco.

Rând pe rând, președintele completului și judecătoarea din dreapta lui ies din sală, iar la prezidiu rămâne Ionuț Matei. Se strigă dosarul Gigină și se intră iar în cameră de consiliu. Ședința este secretă.

„S-au spus niște aberații, că motociclistul trebuie să aibă ștergătorul la el”

Părinții polițistului Bogdan Gigină acuză că ancheta DNA durează nepermis de mult. Ei au depus o plângere la Curtea Supremă de Justiție, solicitând instanței să stabilească un termen până la care DNA va trebui să rezolve cauza.

În octombrie 2017, șefa DNA declara că dosarul Gigină e „în curs de finalizare” și „cu siguranță, până la sfârșitul acestui an, dosarul va fi soluționat”. Dar suntem în februarie 2018, la 2 ani și 3 luni de la producerea tragediei în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină, iar dosarul e încă deschis.

Cum motivează procurorii DNA prelungirea anchetei? În camera de consiliu, discuțiile durează aproape o oră. Se invocă multiplele lucrări efectuate în cauză, complexitatea acesteia și necesitatea efectuării de noi lucrări, majoritatea solicitate de inculpați. Expertize și reaudieri de martori. 

Au fost efectuate până acum 3 expertize și 83 de audieri, din care 60 de martori. Dosarul are 28 de volume și 3 inculpați. Iar unul dintre ei e fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. 

Tatăl lui Bogdan Gigină iese din sala de judecată cu ochii plini de lacrimi. „S-au spus în fața instanței niște aberații, precum că motociclistul trebuie să aibă ștergătorul la el, că există pe degetul drept, la mănuși, un ștergator. Niște aberații totale”, povestește Cornel Gigină. 

„Domnul ministru de Interne (n.r. - Gabriel Oprea) este afectat psihic din cauză mediatică. Eu i-am spus: «domnule, să nu dea Dumnezeu să  vă moară un copil, să vedeți cât de afectat emoțional sunteți! Sunteți foarte afectat emoțional mediatic?» Nu se poate așa ceva...”, a mai spus tatăl lui Bogdan Gigină, cu vocea înecată de plâns. 

 
În dosarul în care DNA cercetează moartea fiului său, au fost inculpați  Gabriel Oprea, persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L. (firma care nu a semnalizat groapa în care a căzut polițistul) și Petre Mazilu (administratorul firmei). Fostul procuror general al României, Tiberiu Nițu, are calitatea de suspect în acest dosar. 

Deși procurorii ceruseră declasificarea, de către cinci instituții publice, a unor documente ce au legătură cu cauza (clasificate ca secret de stat sau secret de serviciu), această declasificare s-a realizat doar parțial și abia din decembrie 2017, susține DNA. 

Dar „justitia domina et regina omnium virtutum”. La doar câteva ore după finalizarea ședinței de judecată, judecătorul Ionuț Matei a anunțat decizia sa: admite contestația formulată de părinții lui Bogdan Gigină și stabilește data de 1 mai a.c. ca termen până la care procurorii DNA trebuie să finalizeze urmărirea penală.