Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat că în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de retragere a legilor justiției, afirmând că ambasada trebuie să precizeze care sunt propunerile care afectează independența sistemului judiciar.

„Ambasada americană la București trebuie să clarifice comunicatul Departamentului de Stat și să expună punctual care propuneri din proiectele de modificare a legilor justiției, dezbătute în Comisia parlamentară, ar aduce atingerea independenței justiției și ar pune în pericol lupta împotriva corupției”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan pentru Mediafax.

Dana Gîrbovan afirmă că „nicăieri în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de a retrage proiectele de lege, așa cum vădit eronat a relatat o parte de presa din România”.

O asemenea cerere din partea Departamentului de Stat ar fi o „ingerință” care ar încălca cu adevarat toate principiile democratice si pe cele ale statului de drept, inclusiv Parteneriatul Strategic România-SUA, construit tocmai pe fundația respectării mutuale a democrației și statului de drept,a spus președintele UNJR. „În comunicat, însă, Departamentul de Stat menționează că «îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției»”, mai spune șefa UNJR.

Dana Gîrbovan a afirmat că dacă Departamentul de Stat a socotit necesar să intervină într-un proces legislativ, are „obligația” să comunice public care dintre amendamentele trecute de comisie ar afecta independența justiției ori lupta anticorupție.

„Este vorba, totuși, despre modificări legislative, motiv pentru care trebuie să se folosească argumente și exemple concrete. Clarificările Ambasadei SUA de la București cu privire la ce articole ar afecta indepenența justiției ar ajuta la tranșarea acestei discuții”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews