ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat că în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de retragere a legilor justiției, afirmând că ambasada trebuie să precizeze care sunt propunerile care afectează independența sistemului judiciar.

„Ambasada americană la București trebuie să clarifice comunicatul Departamentului de Stat și să expună punctual care propuneri din proiectele de modificare a legilor justiției, dezbătute în Comisia parlamentară, ar aduce atingerea independenței justiției și ar pune în pericol lupta împotriva corupției”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan pentru Mediafax.

Dana Gîrbovan afirmă că „nicăieri în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de a retrage proiectele de lege, așa cum vădit eronat a relatat o parte de presa din România”.

O asemenea cerere din partea Departamentului de Stat ar fi o „ingerință” care ar încălca cu adevarat toate principiile democratice si pe cele ale statului de drept, inclusiv Parteneriatul Strategic România-SUA, construit tocmai pe fundația respectării mutuale a democrației și statului de drept,a spus președintele UNJR. „În comunicat, însă, Departamentul de Stat menționează că «îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției»”, mai spune șefa UNJR.

Dana Gîrbovan a afirmat că dacă Departamentul de Stat a socotit necesar să intervină într-un proces legislativ, are „obligația” să comunice public care dintre amendamentele trecute de comisie ar afecta independența justiției ori lupta anticorupție.

„Este vorba, totuși, despre modificări legislative, motiv pentru care trebuie să se folosească argumente și exemple concrete. Clarificările Ambasadei SUA de la București cu privire la ce articole ar afecta indepenența justiției ar ajuta la tranșarea acestei discuții”, a mai spus Dana Gîrbovan.