ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri, toate televiziunile au deschis buletinele de știri cu rememorarea tragediei din Colectiv. Ambulanțe, țipete, lacrimi, ce s-a făcut, ce nu s-a făcut. Un singur lucru a fost uitat: pirotehnistul care a adus, a montat și a aprins artificiile din club în acea seară nu a fost trimis nici până acum în judecată. După doi ani de la tragedie.

La Tribunalul București sunt judecați patronii clubului, patronii firmei de artificii, celălalt pirotehnist care a ajutat la montarea artificiilor. Dosarul lor a fost conexat cu cel în cel care sunt inculpați fostul primar al sectorului 4 și două funcționare din primărie.

La Tribunalul Militar București vor fi judecați cei doi angajați ai ISUBIF care au făcut verificări în Colectiv, fără să raporteze mai departe că acel club nu îndeplinea normele de prevenire în cazul incendiilor.

Un singur inculpat a scăpat netrimis în judecată: Moise Marian, pirotehnistul care a aprins acele artificii. Conform declarațiilor din dosar, el e cel care a luat, în ziua de 30 octombrie 2015, tuburile din depozitul firmei. „Există o cameră unde depozităm artificiile de mici dimensiuni. Din această cameră Marian Moise a luat artificiile necesare pentru evenimentul de la Colectiv și le-a pus în trusa cu scule (cutie din aluminiu) pe care noi o denumim «case»”, le-a declarat anchetatorilor B. Florin, șoferul firmei. 

Moise Marian e cel care a adus artificiile în Colectiv și le-a montat pe stâlpii din fața scenei. El ar fi trebuit să se asigure că scânteile din artificii nu ajung pe buretele de pe stâlpul amplasat la 3,8 metri distanță. Știa că există acolo acel burete inflamabil? Ȋn club, „am aflat de la Marian Moise că stâlpii erau înveliți în material de antifonare”, le-a declarat anchetatorilor B. Florin. Mai mult, în timp ce instala artificiile, Moise i-a spus unuia dintre patronii clubului că acestea „ard cu foc rece și nu sunt periculoase”.

Mai departe, Moise Marian este pirotehnistul care a aprins aceste artificii, în timpul concertului. Conform fișei postului, el ar fi trebuit să se asigure că are la îndemână un extinctor funcțional, pe care era obligat să-l și folosească imediat, în primul moment al declanșării incendiului. 

Minciunile pirotehnistului din timpul audierilor

Moise a avut extinctorul la îndemână. Viorel S., angajat al Club Colectiv, declară: „(în acea zi) am vorbit cu unul dintre băieții care se ocupau de artificii, pe care nu aș putea să-l identific, și i-am spus ca artificiile să bată cât mai departe de stâlpii din interior, pe care se afla burete. Totodată, i-am adus un stingător care se afla în spatele boxelor și i-am spus ca, atunci când dă drumul la artificii, să fie atent și, dacă vede vreo scânteie pe stâlp, să folosească extinctorul”. 

Audiat de către polițiști la 1 noiembrie 2015, Moise Marian a declarat:
„M.M.: (...) Am încercat să dau cu ceva să sting... Aveam acolo în locație stingător, dar... când l-am luat... era... expirat.
Întrebare: Nu funcționa stingătorul pe care ai încercat să îl acționezi.
M.M: Nu... Ne-au zis că au acolo, în spatele boxelor... «Băi, vedeți că aveți stingător»... și când l-am folosit, nu funcționa...

Anchetatorii au găsit în club, printre resturile arse, un obiect ce putea fi inelul de siguranță al unui extinctor. Dar, „pe de altă parte, din imaginile captate și înregistrate de sistemul de supraveghere video, datorită unghiului de filmare și obturării de către stâlpul incendiat a zonei unde se afla pupitrul de comandă a instalației de efecte pirotehnice, nu se poate observa dacă și când suspectul a încercat să utilizeze extinctorul.”
 

Toți martorii povestesc că cineva ar fi încercat să stingă focul cu un extinctor. Dar nu era pirotehnistul, ci „o persoană din staff-ul clubului”, „un bărbat care avea un ecuson la gât”. Era Dragoș E., paznic în Colectiv. Ȋn seara de 30 octombrie, el se afla în club. „M-am așezat între backstage (în partea stângă a scenei) și scenă (n.r. – adică, lângă pirotehnistul care manevra artificiile). După al treilea moment pirotehnic, pe stâlpul de susținere mi-a atras atenția o flacără mică lunguiață și una mai mică pe buretele cu care era acoperit stâlpul din beton. Am luat un stingător de mici dimensiuni, cred că era pentru uz auto, care se afla în spatele boxelor din apropierea mea. Am apăsat pe capătul lui, am tras de sigiliu, dar nu am reușit să îl fac să funcționeze. Am privit către foc și am văzut că în acest timp focul se extinsese pe tavan, pe buretele aflat în spatele grilajului din scândură. Am strigat la oamenii din club să iasă afară și am plecat și eu către ieșire.”

S-a întors în țară imediat după întocmirea rechizitoriului

Ȋn urma incendiului, Moise Marian a suferit și el arsuri, fiind internat în Spitalul Bagdasar din București. Aici l-au audiat polițiștii pentru prima oară. Apoi, în noaptea de 6/7 noiembrie 2015, Moise a fost transferat, alături de alți șapte răniți din Colectiv, la Spitalul Militar din Bruxelles. Alături de el, ca însoțitor, a mers și soția lui, Moise Adriana. Angajată a firmei de artificii, și ea avea calitate de suspect în dosarul Colectiv, pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

La 28 aprilie 2016, Parchetul General a trimis în instanță dosarul Colectiv în care sunt puși sub acuzare patronii clubului și ai firmei de artificii, dar și pirotenistul care a participat doar la montarea artificiilor. Nici Moise, dar nici soția lui nu figurau pe lista inculpaților, în cazul lor procurorii dispunând „disjungerea cauzei”. Coincidență sau nu, la doar două săptămâni după întocmirea rechizitoriului, Moise Marian și Moise Adriana s-au întors din Belgia în România.

Ȋnsă abia la 27 iulie 2016 pirotehnistul a fost citat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de urmărit penal în dosarul disjuns, dar și faptul că procurorii au dispus punerea sa sub control judiciar. Un control judiciar lax, Moise având derogare să părăsească periodic țara, pentru a merge la tratament în Belgia.

Au trecut 2 ani de la tragedia din Colectiv. Iar pirotehnistul care a aprins artificiile nu a fost trimis în judecată. Parchetul General explică azi de ce.

„E necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni și 1 an”

În dosarul mare, aflat pe rolul Tribunalului București, patronii clubului, patronii firmei de artificii și celălalt pirotenist au fost inculpați „pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată și nerespectarea/neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, privind decesul celor 64 de persoane și vătămarea corporală a altor 20 de supraviețuitori”.

În aprilie 2016, dosarul lui Moise a fost disjuns  „cu privire la persoanele rănite în timpul incendiului și care la momentul finalizării anchetei în dosarul cu care a fost învestită instanța de judecată, erau internate în străinătate pentru tratament și recuperare”.

Acum, spune Parchetul General, „dosarul disjuns este în continuare în instrumentare, având în vedere faptul că pentru multe dintre persoanele vătămate s-au obținut acte medicale de la unități sanitare din străinătate, fiind în curs de efectuare circa 80 expertize medico-legale complexe, privind leziunile traumatice prezentate de victime, capacitatea de muncă a acestora și conformitatea îngrijirilor medicale acordate”.

Pe scurt: Moise nu e încă judecat, pentru că expertizele medico-legale ale victimelor incendiului sunt... complexe. Cât de compleze? Ne spune tot Parchetul General, într-un alt comunicat, emis anul trecut, pe vremea aceasta.

„Potrivit actelor medico-legale întocmite inițial în cauză, medicii legiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală «Mina Minovici» au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni și 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmității, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în țară, cât și în străinătate (n.r. - la 19 octombrie 2016, niciun rănit în incendiul din Colectiv nu mai era spitalizat permanent)”.
 
„Au fost identificate și ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unități sanitare din România și străinătate”, anunța la 28 octombrie 2016 Parchetul General. „Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate și alte înscrisuri de la autorități ori instituții din țară.”

Astăzi, după un an, sunt „în curs de efectuare circa 80 expertize medico-legale complexe”, anunță Parchetul General. „Circa” poate să însemne și 82 de expertize - ceea ce înseamnă că timp de un an nu s-a făcut NIMIC -, dar și 76 - ceea ce înseamnă că dosarul avansează cu șase expertize/an. Adică, peste vreo 14, vom avea și-un rechizitoriu...

Au murit 65 de oameni în urma tragediei din Colectiv. Alți 146 au suferit răni grave sau mai ușoare. Dacă nici într-un astfel de dosar nu se face lumină și nu sunt trași la răspundere cei vinovați, atunci cei care ar trebui să înfăptuiască justiția nu mai sunt decât niște umili complici ai infractorilor.