ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casație și Justiție se pronunță miercuri, definitiv, în dosarul în care Ion Ficior, fost comandant al lagărului de muncă de la Periprava, este judecat pentru infracțiuni împotriva umanității. Ficior este acuzat de moartea a peste 100 de deținuți politic, între 1958 și 1963.

În prima instanță, Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Instanța Curții de Apel București a arătat, în motivarea deciziei, că regimul de detenție instaurat la Periprava și Colonia Grind era deosebit de dur, deținuții fiind bătuți, înfometați și lăsați fără asistență medicală, iar în momentul în care vreunul dintre ei murea, gardienii replicau că se cheltuiește mai puțin pentru hrană.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, fiind înregistrate 103 decese.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieșit faptul că regimul de detenție aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deținut funcții de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deținuților politici prin metode directe și indirecte precum: condiții de detenție mizerabile și inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci și aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor și a asistenței medicale sau refuzul de a acorda asistență medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție în rechizitoriu.

Un caz asemănător a fost cel al lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat definitiv, în 10 februarie, la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vișinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă.