ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul FNI. Decizia este definitivă. În primă instanță, omul de afaceri a fost condamnat la 6 ani și patru luni de închisoare. Judecătorii de la Curtea de Apel au mai decis și confiscarea a 13 milioane de dolari, după patru amânări privind pronunțarea sentinței.

În 9 februarie 2015, Tribunalul București l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la șase ani și patru luni de închisoare, pentru spălare de bani și a dispus achitarea pentru instigare la delapidare. Instanța a mai decis atunci ca de la Vîntu să fie confiscată suma de șapte milioane de dolari. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.

În acest dosar, Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în septembrie 2012, fiind acuzat de procurorii Parchetului instanței supreme de spălare de bani și instigare la delapidare.

Cercetările au vizat devalizarea Fondului Național de Investiții (FNI), Băncii Agricolă (BA), Băncii de Investiții și Dezvoltare - BID și Băncii Române de Scont.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că „activitățile ilicite au fost derulate prin intermediul societăților comerciale membre ale Grupului «Gelsor» (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vîntu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), deținute și administrate, prin persoane interpuse, de Vîntu Sorin Ovidiu; principalul beneficiar al sumelor de bani constituite în prejudicii aduse bugetului de stat și/sau companiilor având capital de stat a fost Vîntu Sorin Ovidiu”.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au mai spus că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a cumpărat, între 2003 și 2012, diverse bunuri imobile cu banii rezultați din înșelăciunea în dauna investitorilor FNI.

„Sorin Ovidiu Vîntu, după luna aprilie 2003 și până în prezent, cunoscând că suma de 23.572.104 de lei, echivalentul a 6.765.234 de dolari la data prăbușirii Fondului Național de Investiții provine din săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune comise în dauna investitorilor FNI, a dobândit, deținut și folosit bunuri imobile, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor”, au arătat procurorii, în septembrie 2012.

În prezent, Sorin Ovidiu Vîntu este încarcerat în urma unei condamnări de șase ani și două luni de închisoare, pedeapsă primită în iulie 2016, după ce a fost acuzat de devalizarea societății Petromservice.

Vîntu mai are două condamnări definitive, în dosarul privind șantajarea lui Sebastian Ghiță și cel privind favorizarea lui Nicolae Popa.

Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din țară după prăbușirea FNI și apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, și din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat condiționat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, în 22 iulie 2016 fiind reîncarcerat.

În 13 decembrie 2016, Tribunalul București l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la 10 ani și două luni de închisoare pentru faptele de care este acuzat în dosarul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților Petromservice, la care au fost comasate și pedepse din alte dosare ale omului de afaceri. Decizia nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel București.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews