ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că este neconstituțională obligarea concubinilor să depună mărturie împotriva partenerilor în dosare penale, CCR argumentând că noțiunea de „viață de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie.

Judecătorii au hotărât că „că nu există niciun motiv obiectiv și rezonabil pentru care concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului să fie excluși de la dreptul de a refuza să dea declarații în calitate de martori în procesul penal”.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 117 alin.(1) lit.a) și b) din Codul de procedură penală, care stipulează că „Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane: a) soțul, ascendenții și descendenții în linie directă, precum și frații și surorile suspectului sau inculpatului; b) persoanele care au avut calitatea de soț al suspectului sau al inculpatului.”

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. 

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secția penală.