ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (LS IAȘI) a câștigat astăzi în instanță suspendarea alegerilor pentru toate structurile de conducere ale Universității, devenind prima și singura organizație studențească din România care a obținut un astfel de rezultat.
 
În urma neregulilor sesizate, Liga Studenților (LS IAȘI) a înaintat în data de 21.12.2015 o cerere către Tribunalul Iași de suspendare a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
 
În același timp, în aceste zile, în urma depunerii unui memoriu de către LS IAȘI, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a solicitat instituției să elimine criteriile discriminatorii impuse studenților pentru participarea la alegeri.
 
Printre neregulile constatate se numără introducerea condiției ca reprezentanții studenților să fie integraliști și să aibă cel puțin media 8 (opt), contrar prevederilor Legii Educației Naționale și Statutului Studentului, lipsa de transparență în procesul de organizare al alegerilor pentru desemnarea reprezentanților studenților în structurile de conducere, precum și organizarea alegerilor în perioada sesiunii și a vacanței, când studenții nu pot vota, deși aceștia sunt reprezentanți în proporție de 25% în structurile decizionale și de conducere.
 
Tribunalul s-a pronunțat astăzi, hotărând suspendarea întregii metodologii de alegeri. Practic, au fost suspendate alegerile pentru funcțiile de rector al universității și decani ai facultăților, precum și pentru reprezentanții în senatul universității, consiliile facultăților, consiliile departamentelor și consiliile școlii doctorale. Universitatea are drept de recurs în 5 zile de la comunicarea hotărârii.
 
„Salutăm decizia instanței și considerăm că este un rezultat foarte important pentru studenți, care vizează viitorul întregii Universități, dar și pentru Mișcarea Studențească din România. Legea Educației Naționale este mai presus decât orice hotărâre luată de vreo sturctură de conducere a unei instituții de învățământ superior, autonomia universitară fiind limitată de respectarea cu strictețe a legislației în vigoare. Mulțumim Ministerului Educației pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în rezolvarea acestei probleme. Mai sunt și alte nereguli în cadrul instituției, prin care se încalcă drepturile studenților, pentru care vom lupta până la capăt pe toate căile legale.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Decizia poate fi consultată pe portalul instanțelor de judecată: http://portal.just.ro/99/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000141711&id_inst=99