ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După mega-scandalul iscat odată cu punerea sub acuzare a generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, are loc o demisie la nivel înalt în conducerea serviciului. Astfel, adjunctul SRI, Cristian Bizadea, se pensionează, la doar 48 de ani. De asemenea, fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, a făcut dezvăluiri șocante despre Florin Coldea, spunând că acesta a fost numit într-o funcție înaltă fără să aibă pregătirea necesară și cu încălcarea normelor statutului militar.

Adjunctul SRI, Cristian Bizadea, se pensionează, la doar 48 de ani. Acesta va pleca din sistem începând cu data de 1 iunie, au declarat surse oficiale, potrivit realitatea.net. Informația a fost confirmată de biroul de presă al Serviciului Român de Informații, care a precizat că nu este vorba de o demisie, ci de pensionare. Potrivit unor surse Realitatea Plus, Bizadea ar urma să activeze în zona de consultanță politică.

”Vă informăm că domnul Cristian Bizadea nu și-a dat demisia din SRI, ci a încetat raporturile de serviciu cu instituția noastră, prin valorificarea dreptului la pensie de serviciu, ca urmare a reducerii vârstei standard de pensionare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat”, a transmis biroul de presă al SRI. 

Bizadea a fost numit adjunct în 2016 la începutul mandatului lui Eduard Helvig. Fostul șef SRI a demisionat din funcție în 3 iulie 2023. După demisie, prim-adjunctul SRI, Răzvan Ionescu, a preluat conducerea serviciului. De atunci, SRI nu are conducere civilă.

Potrivit unui articol publicat în EVZ în 2016, soția lui Cristian Bizadea a lucrat în 2015 pentru compania Tender S.A., de unde a câștigat, doar în acel an, 41.703 lei. În iunie 2015, proprietarul acestei companii, omul de afaceri Ovidiu Tender, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani.

Din declarația de avere reiese că Monica Bizadea a lucrat în funcția de contabil pentru firma lui Tender.

Numit de Eduard Hellving într-o perioadă dificilă pentru imaginea SRI

Eduard Hellvig, într-un interviu acordat EVZ în aprilie 2016, spunea: "(...) cred că, în noua legislație, ar trebui ca mandatul unui astfel de director să fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulți ani, poate dăuna democrației". S-a comentat intens, atunci, că directorul SRI lansează un avertisment pentru un proces de reformă profundă.

Potrivit unor analize ale unor ofițeri, prima observație care trebuie făcută este aceea că prin mutările tactice făcute de Eduard Hellvig, acesta a adus la conducerea serviciului de informații oameni dintr-o altă generație, mult mai apropiată de a sa, observă realitatea.net

Două piese importante, generalii SRI Ion Grosu și Dumitru Cocoru, trecuți în rezervă, erau născuți în 1962, respectiv 1958, fiind înlocuiți cu generalul Adrian Ciocârlan și colonelul Bizadea Romeo, născuți în 1974 și 1976. Ambii au fost angajați în SRI la începutul anilor 2000, sunt absolvenții unor facultăți de profil și au studii aprofundate.

Nu discutăm de un amănunt lipsit de importanță cu atât mai mult cu cât în acest moment, pe lângă generalul-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și generalul–locotenent Ion Voinescu, numiți în aceste funcții din 27 iulie 2005 până în prezent, din conducerea SRI mai fac parte cei doi noi numiți și Eduard Hellvig. Născut în 1974.

Numai că analiza mișcărilor din SRI produse în cursul ultimelor săptămâni nu se poate opri aici. Vorbim de un proces de reformă a structurilor de conducere? În mod cert, pentru că nu sunt mișcări lipsite de semnificație, fiind de prevăzut că vor fi urmate de schimbări similare în unitățile teritoriale ale SRI.

În 2016 s-a înregistrat o schimbare majoră, nu chiar un cutremur, ci o explozie controlată, fiind de presupus că Eduard Hellvig și-a calculat foarte bine mișcările, care par a fi o continuare a procesului de reformă inițiat de George Maior în urmă cu 11 ani.

Fostul șef al SIE, dezvăluiri șocante despre Florian Coldea: "Numirea lui a încălcat statutul militar. E timpul să plătescă pentru ce a făcut!”

Fostul șef al SIE, Silviu Predoiu a făcut dezvăluiri șocante despre Florin Coldea. Potrivit acestuia, generalul negru a fost numit într-o funcție înaltă fără să aibă pregătirea necesară, iar numirea lui a încălcat grav normele statutului militar. Oferim mai jos întreaga declarație a lui Predoiu, citată de realitatea.net

E timpul sa plateasca, e timpul sa pateasca si ei ce au facut altora, pentru că i sunt considerati de alte lucruri, mult mai grave decat ceea ce reprezinta acum o acuzatie. Numirea domnului Coldea in functia de prim adjunct a incalcat grav flagrant norme scrise si nescrise ale statului militar. A incalcat cea mai grava norma in care spunea clar ca n-ai voie sa pui in functie cu un grad mai mare cu 2 trepte decat cel pe care il are personajul. Domnul Coldea era maior, putea fi numit in cel mai bun caz general cu o stea. Adica poate sef de serviciu, loctiitor sef Directie. Poate sef Directie pentru o Directie mai mica. In niciun caz pe o functie de general cu 4 stele ca cea de prim adjunct.
 
Domnul Coldea la momentul respectiv avea 9 ani de cand terminase Academia. Intr-un serviciu care ne spune ca dureaza 8-10 ani ca sa devi independent ca ofiter. E ca si cum un student termina facultatea, un tanar termina facultatea, si da examen pentru un post de preparator, si cand iese din sala i se spune ati fost numit directorul Universitatii Bucuresti. Deci a incalcat toate cutumele.

Din punctul de vedere al presedintelui Basescu, ce a facut dumnealui a fost un act politic. A vrut sa arate o rupere clara de un trecut. Domnul Coldea, de pe o zi pe alta, s-a trezit ca numarul de subordonati s-a multiplicat de mii de ori, iar problematica pe care o acoperea, infinit de multe ori. Din in momentul in care esti numit prim adjunct al sefului unui serviciu, esti tutorele profesional al tuturor cadrelor. Toti asteapta lumina de la tine. 

Un alt element a fost iarasi o confuzare majora a aparatului, pentru ca persoane care erau pe functii de comanda atat de inalte in aparat incat domnul Coldea nici nu trecea pe culoarul lor, s-au trezit ca trebuie sa bata generic pas de defilare in fata dumnealui de pe o zi pe alta, ceea ce a degenerat tensiuni in aparat: contestari, intrebari, a incurajat un anumit segment al populatiei SRI sa conteste autoritatea unui alt segment: Daca se poate, eu de ce nu. Ca impact asupra serviciului a fost un impact urias.

Si asupra persoanei in sine pentru ca ce s-a intamplat: El a fost numit intr-un context de presedinte. Am vazut ca incearca sa spuna: „L-am gasit loctiitor la brigada si a fost in celula de criza”. Imi pare rau, nu a fost nici loctiitor la brigada, care era o functie foarte mare, si nu a fost nici in celula de criza.

A urmat partea a doua: O greșeala facuta de presedinte, binecuvantata de toti politicienii. Dupa cateva zile, domnul Coldea s-a trezit ca are la usa o coada de senatori de deputati care, uitand ca stau de vorba cu un tanar de 34 de ani, veneau sa ii ceara lumina: „E bine sa facem asa?”. Pentru ca pentru ei nu era domnul Coldea, 34 de ani, maior, era primul adjunct al sefului Serviciului Roman de Informatii. Deci trebuie sa stie, Si eu dupa ce ma duc la el si discut cu el si ma duc mai departe si spun „am stat de vorba si cu serviciul”, lucrurile sunt clare. Toate aceste lucruri l-au pervertit intr-un mod inevitabil si au generat personajul de astazi”, a spus fostul sef al SIE.