ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn restaurantele din Italia, pateul de limbă de privighetoare este o delicatesă. De ani de zile, braconierii italieni vin în România și împușcă păsări din specii protejate, pe care le duc apoi în țara lor, unde le vând, pe bani grei. La noi, partidele de vânătoare se desfășoară cu concursul și participarea localnicilor. Care nu fac muncă patriotică.

Este o adevărată rețea infracțională, nedestructurată până acum de DIICOT.   

Zilele trecute, vameșii italieni din aeroportul Orio (Bergamo) au descoperit, în bagajele unor vănători italieni întorși din România, un număr impresionant de păsări ucise ilegal, printre care se aflau inclusiv specii protejate, scrie Gazeta Românească, preluând cotidianul Vicenza Today.

La intervenție au participat carabinierii și Garda Financiară italiană. Ȋn urma acțiunii lor, au fost descoperite nu mai puțin de 1.119 păsări, transportate în interiorul bagajelor de opt pasageri care se întorceau de la Bacău. 

Unele exemplare făceau parte din specii protejate, chiar pe cale de dispariție: privighetori, ciocârlii, mierle, becațe, presuri, măcălendri, sfrâncioci, pițigoi, cânepari, cinteze și altele. 
 

 „Păsările erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenți de ladă frigorifică printre pungi. Totul se desfășura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp și că au fost vânate (a se citi — braconate) la Săbăoani, sub oblăduirea AVPS Roman. Știrea a apărut deja în presa italiană și atestă faptul că România este un rai al braconierilor", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Societății Ornitologice din România.

Cei opt vânători au fost reținuți.

Felicităm autoritățile din Italia pentru vigilența lor. Dar rămâne întrebarea: cum au reușit italienii să treacă, cu geamantanele lor pline de păsări moarte, prin aeroportul din România? 

Ȋn 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. Ȋn 2010, în județul Brăila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. Ȋn 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care aveau ca destinație Italia. Ȋn 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.