ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă seară primesc apel de pe un număr necunoscut. „Sunt de la Ministerul Justiției și vă sun în legătură cu dezbaterea de luni”. Pe mail-ul biroului de presă nu ajunsese solicitarea oficială pentru participarea la eveniment. Dar un alt departament din minister îmi confirmase deja primirea cererii și aprobarea ei. Nu mai conta, faptul că sâmbătă, la ceas de seară, un bugetar era la serviciu mi-a dat speranța că întâlnirea de luni e cât se poate de serioasă.

Azi, puțin trecut de ora 9:00, la intrarea din spate a Ministerului de Justiție, oamenii se căutau înfrigurați pe tabelele aflate în posesia jandarmilor. Erau trei: unul pentru ONG-uri, altul pentru presă, și ultimul pentru... „persoane fizice”. 

 
Pe lista presei, în varianta ei finală, erau trecuți 28 de jurnaliști. Câți or fi simțit nevoia să confirme participarea prin e-mail. Dar, pentru că „public” înseamnă „pus la dispoziția tuturor”, toată mass-media a avut acces în minister, și apoi la dezbatere, prin încropirea unor liste separate. La fel s-a întâmplat și cu reprezentanții ONG-urilor, dar și cu „persoanele fizice”. Iar azi, numai cine n-a vrut n-a intrat, pe bază de buletin, în Ministerul Justiției. 

 
Presă, ONG-uri și persoane fizice. De fapt, toți cei din sala în care s-a ținut dezbaterea eram, mai mult sau mai puțin, „pe persoană fizică”. Veniți ca la o audiență maraton ținută de ministrul Justiției. Foști deținuți, viitori deținuți, oameni sosiți din provincie, vorbitori cu studii juridice sau simpli purtători de „părerea mea”, jurnaliști care filmau cu telefonul și transmiteau live, pe facebook.

 
N-a fost o dezbatere, a fost o batere. De palme sau de obraz, în funcție de vorbitor. Exact așa cum curg comentariile sub o postare pe facebook. Și-n loc de like-uri, aplauze. Ȋn loc de emoticon-ul cu „furie” – râsete sau huiduieli. Un fel de Piață a Universității, varianta 2017. 

„Ce măsuri sociale se iau pentru ca acei oameni să nu mai recidiveze?”
„Dumneavoastră de fapt propuneți ca domnul Iliescu să beneficieze de toate aceste lucruri, pentru că el n-a omorât, n-a violat pe nimeni.” 
„Să nu li se aplice ordonanțele persoanelor politice și celor care lucrează în presă, datorită gravității faptelor!”
„Dezbaterile minimale sunt depășite și vă rugăm să vă concentrați pe legea referendumului.”
„Să vă dea Dumnezeu puterea să duceți până la capăt ordonanțele, victime sunt și pușcăriașii!”
„Adamescu a murit la spital. Putea să moară acasă!”
„Cred că România este cazul să ia o atitudine solară. E necesară această inițiativă.”
„Cele două ordonanțe afectează interesele României pe plan internațional. Vom trimite o scrisoare Comisarului European pentru Justiție.”
„Vă felicit, domnule ministru, sunteți niște eroi! Vă luptați cu niște acoperiți. Sunt niște oameni răi, lipsiți de inimă.”
„De ce nu luăm și noi modelele celorlalte țări, măsurile alternative? Chiar trebuie să meargă toată lumea la închisoare?”
„O grațiere fără reformarea serviciului de probațiune este inutilă. Peste 6 luni, un an, se vor întoarce înapoi, în pușcării.”
„Am primit o scrisoare de la un deținut, iar în plic erau exemplare vii de viermi, ploșnițe și gândaci.”
„Susținem legea grațierii. Nu am și nu am avut dosar penal. Ȋncă. Mă intrigă dorința oamenilor din această sală să vadă cât mai mulți oameni amărâți.”
„Am fost arestat preventiv de două ori. Trebuie să umblăm la puterea procurorului.”
„Nu vă jucați cu focul, domnule ministru! Nu merită.”
„Domnule Iordache, vă cer demisia. Și, înainte de demisie, să retrageți aceste ordonanțe.”
„Nota de fundamentare a ordonanței e o glumă proastă”.


Ȋn vreme ce fiecare participant la dezbatere își spune oful, iar ministrul le cronometrează intervenția și-o finalizează cu un „Mulțumesc! Altcineva?”, pe ecranul din stânga prezidiului rulează un slide cu poze din penitenciare. Paturi supraetajate și camere goale. Pozele sunt un soi de răspuns la întrebările cu care vorbitorii au venit la întâlnire, pentru ca să plece cu ele înapoi, acasă.  

Cum lista participanților a rămas deschisă tuturor celor care au dorit să ia cuvântul, dezbaterea s-a organizat în două serii. Ca masa la cantină. Cu o pauză între serii, pentru schimbul de vorbitori.


„Vom ține cont de observațiile care s-au făcut astăzi”, a declarat ministrul Justiției, la finalul celor două runde. „Acele prevederi care inițial erau neclare sau în neconcordanță, cu siguranță vor fi eliminate. Nu vreau să vă spun ce vom elimina sau dacă vom elimina și cum vor arăta. Repet, în urma consultărilor, am niște observații care vreau să fie cuprinse în textul celor două acte normative”, a precizat el. 

Dezbaterea s-a încheiat. Dar baterea pe subiectul celor două ordonanțe continuă.