ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18.09 / 22:00 Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat miercuri că la nivelul ministerului pe care îl conduce nu există nicio listă de sarcini trasate de S.U.A. și nici de alte organisme din afară, potrivit Agerpres.

„În ceea ce privește 'to do list-ul' de care se tot vorbește, pe mine m-a deranjat ieri maniera necolegială și maniera în care eu am fost pusă în această situație în plen când o solicitare venită de pe 13 septembrie nu a fost inclusă pe ordinea normală a ședinței și tocmai de aceea, procedural și instituțional și zic eu și legal, în momentul în care ai o solicitare trebuie să îți fie adresată în scris instituțional ca să poți să răspunzi instituțional. În schimb, pentru a înlătura orice speculație, că astăzi am văzut o grămadă de speculații, vă garantez că la nivelul Ministerului Justiției nu există niciun fel de 'to do list', fie cu Statele Unite sau cu orice instituție sau relație terță, în schimb vă asigur că, așa cum am promovat interesul României cu partenerii strategici ai României din calitatea de viceprim-ministru pentru parteneriate strategice, tot așa o să îl promovez și în continuare în calitate de ministru al Justiției”, a declarat miercuri Ana Birchall, înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD.

Aceasta a explicat că a promovat interesul României și că Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este unul dintre cele mai importante. 

„Este un dialog absolut normal între Ministerul Justiției și Departamentul de Justiție din SUA în vederea pregătirii unei vizite la care eu am fost invitată”, a mai declarat Ana Birchall.

Totodată, Ministrul Justiției a menționat că vorbește întotdeauna cu Premierul.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: 
 
Președintele C.S.M., Lia Savonea, i-a cerut, marți, în ședința plenului C.S.M., ministrului Justiției, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanții altui stat asupra unei „foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România. Subiectul presupusei „foi de parcurs” a fost adăugat marți pe ordinea de zi a ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii în urma unei solicitări transmise de Centrul de Resurse Juridice (C.R.J.), informează Mediafax, care a intrat în posesia adresei redactate de C.R.J. către C.S.M.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, declarația cu privire la această foaie de parcurs a fost făcută de către Ambasadorul S.U.A. la U.E., Gordon Sondland, în cadrul unei conferințe de presă la București, pe data de 5 septembrie 2019. 

„Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției - este unul dintre motivele pentru care sunt aici, ca urmare a invitației - să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”, a afirmat Gordon Sondland, potrivit adresei Centrului de Resurse Juridice.

În consecință, Centrul de Resurse Juridice a solicitat C.S.M. să exprime un punct de vedere public cu privire la existența, conținutul, respectiv oportunitatea unei astfel de foi de parcurs, dar și să precizeze dacă membrii Consiliului au fost implicați în conceperea acesteia.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, i-a cerut explicații ministrului Justiției, Ana Birchall, pe această temă, în cadrul ședinței plenului C.S.M. de marți.

„Vă pot învedera faptul că în calitatea de vice prim-ministru pentru parteneriate strategice, am susținut întodeauna și voi continua să susțin dezvoltarea, aprofundarea și consolidarea parteneriatului strategic cu S.U.A., așa cum am susținut dezvoltarea, consolidarea, aprofundarea oricărui parteneriat strategic sau relații speciale pe care România o are. În calitate de ministru al Justiției, sunt obligată să dezvolt, aprofundez și să consolidez orice parteneriat și relație bilaterală pe care ministerul Justiției o are cu orice instituție sau organism internațional sau țară. (...) Eu voi avea discuții cu orice stat și orice organism și instituție internațională. V-am învederat faptul că vineri am fost la Bruxelles și am avut discuții tehnice pentru M.C.V. Revenind la relația cu S.U.A., vă pot spune că, prin Ministerul Justiției (...) autoritățile competente în combaterea acestor forme grave de criminalitate pentru că parteneriatul cu SUA are o componentă importantă pe combaterea criminalității pe mai multe componente și mă refer la DIICOT, parchete și D.N.A., derulează activități de cooperare cu diverse agenții din SUA, în cadrul procedurilor și asistenței internaționale judiciare. Eu cred că este obligația ministrului Justiției să aibă un dialog profesional și profesionist cu orice instituție internațională și orice stat, cu atât mai mult cât este vorba de un partener strategic al României. (...) Eu, în calitate de ministru al Justiției, am obligația instituțională de a reprezenta ministerul în relația cu terții, inclusiv cu state cu care avem parteneriate strategice”, a replicat Ministrul Justiției, Ana Birchall, evitând să dea date concrete și precizând că va reveni cu un răspuns scris.

„Întrucât independența justiției este o componentă (...) care intră în conceptul general de stat de drept, eu cred că C.S.M. are obligația să cunoască dacă semnalează asemenea idei, posibile înțelegeri, eu cred că trebuie să aibă o reacție. Să fie clarificate punctual chestiunile ridicate aici, respectiv dacă dumneavoastră ați agreat cu partenerul străin, nu contează cine este acest partener, e vorba de atitudinea ministrului Justiției din România, dacă ați agreat o foaie de parcurs pentru statul de drept din România”, a insistat președintele C.S.M., Lia Savonea.

„Există un dialog instituțional legal, doamna președinte. (...) Eu nici măcar nu trebuia să încep un răspuns pentru că a fost lipsă de colegialitate ca măcar să nu mă anunțați, ca să-mi dați posibilitatea să vă răspund instituțional, cu datele necesare. Vă garantez că, în ciuda demersurilor unor persoane de a pune la punct ministrul Justiției, vă garantez că ministrul Justiției a acționat și va continua să acționeze cu profesionalism, responsabilitate. (...) În orice situație, am angajat, și nu cred că membrii C.S.M. prezumă, eu nu cred... Acum o țară întreagă vede că ministrul Justiției este pus la punct pentru simplul fapt că reprezintă ministerul Justiției, așa cum este obligat legal. Eu vă garantez că voi continua să reprezint Ministerul Justiției, care angajează combaterea corupției, lupta împotriva corupției, combaterea criminalității și tot ce ține legal de activitatea Ministerului Justiției. Vă voi răspunde, v-am rugat să-mi acordați acest răgaz pentru a putea să vă prezint documentele necesare”, a explicat Ministrul Justiției, Ana Birchall, la ședința plenului C.S.M. de marți.