ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația 21 Decembrie 1989, care este parte vătămată în dosarul Mineriada, solicită judecătorului de Cameră Preliminară de la Înalta Curte, căruia i s-a atribuit dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990, instituirea unui sechestru pe toate bunurile aparținând tuturor persoanelor că au săvârșit sau favorizat infracțiuni contra umanității în acele zile.

Teodor Mărieș arată în solicitare depusă că prejudiciul moral și material provocat de cei inculpați este estimat la peste un milliard de dolari, fiind înregistrat atât de persoane fizice cât și de persoabe juridice.

„ Solicităm Înaltei Curți de Casație și Justiție luarea măsurilor asiguratorii care să conducă la eventualele bunuri și asupra fondurilor extrabugetare și asupra bunurilor proprietate privată care s-ar găsi asupra persoanelor sus-menționate”, se arată în cererea Asociației 21 Decembrie 1989.

În dosarul Mineriada sunt judecați pentru infracțiuni contra umanității Ion Iliescu, la data săvârșirii faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, Petre Roman, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului interimar al României, Gelu Voican Voiculescu, la data săvârșirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României, Virgil Măgureanu, la data săvârșirii faptelor, director al Serviciului Român de Informații, Mugurel Florescu, la vremea respectivă adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare, Emil Dumitrescu, la data săvârșirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne, Benedict Cazemir Ionescu, la data săvârșirii faptelor, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Adrian Sârbu, la data săvârșirii faptelor, șef de cabinet și consilier al primului ministru, Miron Cozma, la data săvârșirii faptelor, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, Matei Drella, la data săvârșirii faptelor.

Asociația 21 Decembrie 1989 mai spune că a solicitat ca în baza art. 21 din Noul Cod de procedură penală să fie introduse în prezenta cauză în cadrul cercetării judecătorești în scopul soluționării acțiunii civile, următoarele persoane juridice sau a succesoarelor: Ministerul Afacerilor Interne, UM 0215, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, SNCFR prin Regionalele CFR implicate, CNCFR și succesoarele, Serviciul Român de Informații, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Public, Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza București, Televiziunea Română, Ziarul AZI (Societatea România AZI), Ziarul Dimineața, Ziarul/Redacția Adevărul, Compania Națională/Regia Națională a Huilei, Compania Națională a Lignitului Oltenia și Frontul Salvării Naționale.