La 6 ani de la producerea faptelor, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus joi urmărirea penală și arestarea preventivă a trei persoane învinuite de sechestrarea și violarea unor minori din București. Cercetările în această cauză au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor Biroului Agresiuni Sexuale - Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar care nu poate înfrânge principiul prezumției de nevinovăție. 

„În cursul zilei de astăzi, 22 august 2019, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de trei persoane și reținerea lor pentru 24 ore, urmând, totodată, a fi solicitată arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 23 august 2019 sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertare în mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 1 și alin. 3 lit. b din Codul penal (două infracțiuni), și viol, sub forma participației improprii, prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 218 alin. 1 și 3 lit. c și f din Codul penal (două infracțiuni), cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.

În fapt s-a reținut că, la data de 7 aprilie 2013, patru persoane (dintre care trei sunt inculpații a căror arestare preventivă e solicitată în cauză) au lipsit de libertate în mod ilegal doi minori, în apartamentul situat în Sectorul 2 din București aparținând unuia dintre inculpați. Din probele administrate reiese că minorii au fost ținuți împotriva voinței lor în apartament din data de 7 aprilie 2013, în jurul orei 21.30 până la data de 8 aprilie 2013, în jurul orei 4.00, timp în care au fost agresați, umiliți și constrânși să întrețină relații sexuale, fiind bătuți și amenințați. Minorii au fost aduși pe rând în apartament de către unul dintre inculpați, pe care aceștia îl cunoșteau.

La data de 19 iunie 2019, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat din oficiu pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertare în mod ilegal și viol, cauza penală constituită fiind declinată spre competentă soluționare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 București, iar ulterior preluată, prin ordonanța din 2 iulie 2019 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării urmăririi penale de către Secția de urmărire penală și criminalistică.

Prin ordonanța din 10 iulie 2019 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertare în mod ilegal și viol, iar prin ordonanța din 20 august 2019 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cele trei persoane identificate până în prezent.

Menționăm că referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă, însoțit de dosarul de urmărire penală, urmează a fi înaintat judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 2 București.

Cercetările în această cauză au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor Biroului Agresiuni Sexuale – Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un comunicat publicat joi pe pagina web a Ministerului Public


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews