ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul despre Arhiva SIPA, publicat de Evz și declasificat vineri de ministrul Tudorel Toader, conține acuzații importante la adresa Monicăi Macovei.

Sursa citată mai sus scrie că Raluca Prună, fostul ministru al Justiției din guvernul Cioloș și care i-a fost asistent parlamentar lui Macovei, l-a trecut din categoria „Secret de serviciu” la „Secret” fără niciun temei legal.

Ministerul Justiției a publicat pe site-ul instituției, după ce HG nr.410 din 9 iunie 2017, referitoare la desecretizarea arhivei SIPA, a apărut în Monitorul Oficial, două rapoarte și o anexă a unuia dintre ele. Concret, ministrul Tudorel Toader a declasificat și a dat publicității Raportul 096 privind activitatea Comisiei constituite prin OMJ nr. 1.348/C din 31mai 2007, modificat prin OMJ nr. 1489/C din 11.06.2007, care a apărut în exclusivitate în Evenimentul zilei, dar și Raportul 0097 privind activitatea Comisiei constituite prin OMJ 2418/C din 24 septembrie 2007, precum și Procesulverbal 087 încheiat în data de 10.04.2008 la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Primul lucru care trebuie explicat este faptul că Raportul Comisiei Chiuariu-Predoiu din 2008 a fost la nivel secret de serviciu, până în 2016, când a fost trecut într-o clasă superioară, fiind ștampilat cu SECRET.

Ministrul Justiției la accea vreme era Raluca Prună, fosta colaboratoare a Monicăi Macovei, cea care este incriminată în acest document. Acest gest al Ralucăi Prună ridică mari semne de întrebare privind respectarea legislației privind clasificarea și păstrarea documentelor cu caracter secret.

Desecretizarea celor trei documente de către actualul ministru al Justiției Tudorel Toader este consecința dezvăluirilor stupefiante, făcute în Evenimentul zilei, de jurnalistul Dan Andronic în legătură cu arhiva SIPA. Importanța faptelor relatate a fost confirmată și de DIICOT, care a deschis o anchetă „in rem”.

Desecretizarea Raportului 096 din 2008 scoate la lumină încă o informație importantă: în 2016, Raluca Prună, fost ministru al Justiției în guvernul Cioloș, a încercat să o salveze pe prietena ei Monica Macovei.

În vara lui 2016, ministrul Raluca Prună a anunțat că e nevoie de un act normativ de importanță majoră pentru desființarea arhivei SIPA. Proiectul de HG, spunea ea, răspundea necesităților menționate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuia să inventarieze documentele din arhiva DGPA și să le predea, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea lor.

În 27.07.2016, răzbat în presă primele referiri la proiectul gândit de Raluca Prună și oamenii din echipa ei care privea arhiva SIPA. De fapt, era vorba de o altă modalitate de a se umbla în arhiva SIPA, locul în care erau stocate peste 5.000 de unități arhivistice privind cariera și viața a sute de magistrați, oameni politici, jurnaliști.

Iată fragmentul edificator din proiectul de Hotărâre de Guvern, pe care ministrul Raluca Prună voia să-l treacă în iulie-august 2016.

„La nivelul Ministerului Justiției s-a apreciat că ar fi necesară emiterea unui nou act normativ, cu aceeași valoare, care să constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei DGPA, inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justițiabili și distribuirea, respectiv predarea documentelor către autoritățile competente”, se arăta în proiect.

Numai că în loc să procedeze conform legii, Raluca Prună, după ce a văzut de ce fapte grave e acuzată Monica Macovei în Raportul 096 al Comisiei Chiuariu-Predoiu, a secretizat a doua oară documentul pe care fostul ministru Cătălin Predoiu a scris „Secret de serviciu”.

Raluca Prună a lăsat baltă proiectul de HG, fluturat presei în 27.07.2016, iar în 18.08.2016 (deci după trei săptămâni) a trecut raportul semnat de fostul minsitru Cătălin Predoiu la o clasă superioară de secretizare, aplicând pe prima pagină a documentului ștampila de SECRET. În graba sa de a îngropa la loc Raportul care o acuză pe Macovei, Raluca Prună a făcut mai multe greșeli:

  -  A pus ștampila de SECRET doar pe prima pagină a documentului
  -  Nu a dat un număr nou de înregistrare în 18.08.2016, atunci când a secretizat din nou Raportul 096, deși legislația în acest sens este extrem de clară.
  -  Nu a sesizat instituțiile abilitate atunci când a luat la cunoștință din Raportul Comisiei din 2008, clasificat la acel moment doar ca fiind secret de serviciu, cu toate că era vorba de Incidente de Securitate foarte grave și posibile infracțiuni cu privire la legea siguranței naționale.
  -  A încălcat legea, deoarece nu a făcut clasificarea printr-o HG.

Desecretizarea de acum a ministrului Tudorel Toader este de o importanță majoră, fiindcă arată că fostul ministru Raluca Prună a încercat să acopere ce au făcut, în perioada 2005-2006, ministrul Monica Macovei, judecătorul Cristi Danileț, jurnalistul Dan Tapalagă și restul echipei lor, care au avut acces și au manevrat documente strict secrete din Arhiva SIPA.

Întrebarea care se pune este ce va face ministrul Tudorel Toader în continuare. Va sesiza el Parchetul în cazul incidentelor de securitate legate de arhiva SIPA?