Eșec al DNA într-un dosar cu prejudiciu de 4,2 milioane de euro! Instanța a dispus achitarea inculpaților, în baza Deciziei CCR, „întrucât fapta de abuz în serviciu nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”

Fabrica Nectar Pașcani era, pe vremuri, cel mai mare producător de zahăr din Moldova. Trei privatizări eșuate au transformat-o într-o ruină.
Ȋn 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe Cristinel Dominte (executor bancar), pentru abuz în serviciu, și pe Vasile Negru (evaluator), pentru complicitate la abuz în serviciu, infracțiunile fiind comise în urmă cu 10 ani, în procesul de privatizare a fostei fabrici.
Conform rechizitoriului DNA, la 17 mai 2004 Cristinel Dominte a scos la vânzare, prin licitație publică, într-un dosar de executare al BCR, mai multe imobile, toate subevaluate, ce aparțineau SC Nectar SA Pașcani, societate la care statul avea atunci capital majoritar.
„Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuțiilor de serviciu, de către inculpatul Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator. Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare (contrar normelor tehnice ale unității bancare, ignorând și valoarea contabilă sau cea luată în garanție), a stabilit, cu rea-credință, că un teren cu suprafața de 349.223 mp deținut de acea societate nu are niciun fel de valoare", precizează procurorii DNA București, care susțin că o dovadă a faptului că terenul propriu-zis era mai valoros decât imobilele situate pe el este chiar dezafectarea ulterioară a fabricii Nectar.
La licitația din 17 mai 2004, Nectar Pașcani a fost cumpărată de firma Inter Woods Trading Group Pașcani, în spatele firmei cumpărătoare aflându-se investitorul american Eli Nachman.
Nachamn a plătit atunci pentru fabrică suma totală de 20 de miliarde de lei vechi. Ulterior, Nachamn s-a lovit de reacțiile tot mai ostile venite din partea administrației locale, care acuza că societatea fusese intenționat subevaluată, pentru a face din Nectar o afacere imobiliară, și nu una de prelucrare a produselor agricole din zonă, informează Ziarul de Iași.
În dosarul în care Cristinel Dominte a fost trimis în judecată, procurorii DNA au reținut un prejudiciu de 17.356.383 de lei, echivalentul a aproximativ 4,2 milioane de euro. Un imobil aparținând lui Cristinel Dominte a fost pus sub sechestru, iar conturile sale și ale evaluatorului Vasile Negru au fost sunt poprite.
Procesul a durat din iulie 2014 și până ieri, când Tribunalul Iași a decis ACHITAREA celor doi și ridicarea sechestrului asigurator.
Instanța „constată că legea penală mai favorabilă inculpaților este legea veche - Codul Penal din 1968 în vigoare și legislația special penală de la momentul comiterii faptei (mai 2004), și în consecință:
Schimbă încadrarea juridică a faptelor reținute în rechizitoriu în sarcina inculpaților: - în cazul inculpatului Negru Vasile din infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 C.pen. cu referire la art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 309 C.pen., în infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 246 rap. la art. 258 din Codul penal din 1968, cu aplicarea art. 5 din Noul Cod penal; - în cazul inculpatului Dominte Cristinel din infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 309 C.penal în infracțiunea de abuz în serviciu prev. de art. 246 rap. la art. 258 din Codul penal din 1968, cu aplicarea art. 5 din Noul Cod penal.
În baza disp. art. 396 alin.5 rap. la art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod procedură penală, raportat și la Decizia nr. 405/2016 a Curții Constituționale achită pe inculpatul NEGRU VASILE, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 246 rap. la art. 258 din Codul penal din 1968, cu aplicarea art. 5 din Noul Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
În baza disp. art. 396 alin.5 rap. la art. 16 alin. 1 lit.b teza a II a Cod procedură penală, achită pe inculpatul DOMINTE CRISTINEL, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 246 rap. la art. 258 din Codul penal din 1968, cu aplicarea art. 5 din Noul Cod penal, întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
În temeiul dispozițiilor art. 397 alin.1 Cod procedură penală, art. 998 și următoarele Cod Civil (anterior legii nr. 287/2009) respinge acțiunea civilă formulată de SC Nectar SA, prin lichidator SC Eurobusiness LRJ SPRL.
Ridică măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanțele din 19.06.2014 și 20.06.2014 constând în porprirea sumelor deținute de inculpați la unități bancare (de inculpatul Negru Vasile la Banca Comercială Română SA București, la BRD-Groupe Societe Generale SA București, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România SA, iar de inculpatul Dominte Cristinel și sechestrul asupra imobilului-apartament deținut de inculpatul Dominte Cristinel în indiviziune cu soția sa Dominte Liliana.
În temeiul dispozițiilor art. 275 aliniatul 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.”
Hotarârea nr. 268/2017 a Tribunalului Iași poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Deocamdată, DNA nu a făcut apel.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

Fabuloasa Motivare a Judecătorului Alexandru Vasile de la Ploiești prin care a fost ANULATĂ Lovitura de Stat a CCR. ”Se complică rău lucrurile...” - AVEM DOCUMENTUL
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)