ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România face pași important în eliminarea corupției la nivel înalt, spre deosebire de țara vecină, Bulgaria, unde lupta anticorupție trenează, se arată într-un material publicat de Euronews.

Jurnaliștii amintesc că Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată mai mulți parlamentari, primari și magistrați, în ultimii ani.

Jurnaliștii Euronews dau ca exemplu negativ Bulgaria, criticată în luna ianuarie de Comisia Europeană din cauza eșecului de a face progrese în lupta împotriva corupției.

Spre deosebire de România, Bulgariei îi lipsesc în continuare instituțiile care să combată corupția la nivel înalt, în ciuda presiunilor din partea Bruxellesului.

În cazul ambelor țări însă, corupția a avut efecte negative asupra economiei, deoarece firmele străine au fost descurajate și au preferat să nu investească în aceste două țări.

Deși România a făcut progrese, lucrurile nu sunt neaparat roz pentru că, deși pașii înainte în combaterea corupției sunt evidenți, acest fenomen este în continuare o problemă în societate, se mai arată în material. Un moment cheie pentru România a fost incendiul din clubul Colectiv, când zeci de mii de oameni care au ieșit în stradă pentru a protesta au pus semnul egal între tragedie și corupția din țară.

Comisia Europeană a păstrat raportul anual MCV pentru România și Bulgaria, care monitorizează eforturile privind lupta împotriva corupției, de aproape un deceniu. Asta în ciuda faptului că Bucureștiul a cerut în repetate rânduri o diferențiere clară, tocmai pentru că rapoartele pentru România au fost mereu mai bune decât cele pentru bulgari.

Parlamentul European a adoptat recent o inițiativă ce prevede renunțarea la MCV și înlocuirea lui cu un mecanism care să fie aplicat tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.

Sorin Ovidiu Vîntu către electorat: Priviți cu atenție gradul de expunere a fiecărui candidat. Cu cât acesta e mai mare, cu atât candidatul e mai corupt!