Extremistul Csibi Barna a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunilor de promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârșită prin orice mijloace, în public, pentru utilizarea în public a simbolurilor fasciste și rasist și pentru deținerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste și rasiste.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, prezentat de Agerpres, în intervalul octombrie 2009 — aprilie 2011, Csibi Barna a răspândit în mod sistematic, în public, idei și concepții fasciste, rasiste și xenofobe, cu intenția de a convinge și de a atrage noi adepți.

În acest scop, el a folosit în mod intensiv mediul online, făcând propagandă prin intermediul blogurilor sale și prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri.

Unele dintre acțiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri și sloganuri fasciste și rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la bază personalități cu valoare de simbol din istoria și din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României.

Astfel, în cursul anului 2009, Csibi Barna a realizat un model grafic conținând textul în limba maghiară "Szekelyfold nem Romania!" ("Ținutul Secuiesc nu e România!"), scris atât cu litere latine, cât și cu caractere runice.

Modelul a fost promovat ca atare de către Csibi Barna prin intermediul blogurilor și canalelor sale digitale menționate și a fost utilizat la inscripționarea unor tricouri pe care acesta le-a oferit online spre vânzare din octombrie 2009.

La data de 6 aprilie 2010, având autorizația Primăriei Miercurea Ciuc de a organiza o acțiune de "atragere a atenției prin afișe asupra eventualelor efecte negative ale vizitării exagerate a super și hipermarketurilor", Csibi Barna s-a deplasat, însoțit de două persoane, în vecinătatea unui hipermarket din Miercurea Ciuc, unde a expus un panou din lemn pe care era lipit un afiș ce reproduce un simbol fascist constând într-o imagine utilizată de liderul fascist Szalasi Ferenc (condamnat pentru crime de război și executat), ca manifest al partidului său.

Imaginea conține textul în limba maghiară "Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!" ("Rușine să-ți fie! Iar ai cumpărat de la evrei!), alături de reprezentarea grafică a unui soldat a cărui uniformă poartă simbolul crucii cu săgeți (însemn al mișcării fasciste din Ungaria din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Însemnul a fost acoperit pe durata acțiunii cu o etichetă din hârtie, iar trecătorilor li s-au înmânat fluturași conținând textul în limba maghiară, inclusiv cu caractere runice, "Vasarolj hazai termeket!" (Cumpără produse autohtone!).

Csibi Barna a asigurat videofilmarea evenimentului și realizarea de fotografii, iar ulterior a popularizat evenimentul răspândind imaginile online.

În cursul lunii ianuarie 2011, având — declarativ — intenția de organizare a unei "acțiuni literare, legată de activitatea literară și publicistică a poetului român Mihai Eminescu" (mențiune din cererea adresată Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, formulată în vederea obținerii autorizației prevăzute de Legea nr. 60/ 1991), Csibi Barna a conceput un model grafic conținând chipul poetului Mihai Eminescu acoperit de simbolul "Staționarea interzisă".

Ulterior, l-a distribuit lipindu-l sub forma unor afișe în mai multe locații din Miercurea Ciuc în intervalul 20 — 22 ianuarie 2011.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews