ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn septembrie 2017, ministrul Florian Bodog a numit-o în funcția de manager interimar al Institutului Național de Endocrinologie C.I. Parhon pe Simona Carmen Hîrțea. Fostă Miu. Fostă Mednyanszky. Fostă Miu. Fostă administratoră a unei firme ce furniza servicii medicale și cu care Adrian Duicu, baronul PSD de Mehedinți, a obținut foloase necuvenite, prin trafic de influență, susțin procurorii DNA. 

Ce o recomandă pe doamna Simona Carmen Hîrțea, fostă Miu, fostă Mednyanszky, fostă Miu, pentru funcția de manager a Institutului Parhon? Simplu, biografia sa.

Cum să împroprietărești o firmă privată cu parterul unei policlinici de stat

Născută la 9 mai 1976 în Călărași, Simona Carmen Hîrțea este de profesie economist. S-a măritat cu Mednyanszky Ștefan Ladislau și s-a stabilit în Drobeta Turnu Severin. Ȋn 2003, ea a devenit asociat la o firmă ce avea ca domeniu de activitate „comerțul cu  amănuntul  cu  articole  de  fierărie,  cu articole din sticlă și a celor pentru vopsit”. 

La acea vreme, Duicu Adrian, baronul PSD de Mehedinți, astăzi judecat de Curtea de Apel București pentru fapte de corupție, era director al Petrom, sucursala Mehedinți, dar și consilier județean și secretar general executiv al PSD Mehedinți. Mednyanszky Ștefan Ladislau era consilier juridic la SC PETROM SA.

Ȋn aprilie 2007, Duicu a înființat firma SC ROMRAD - R.M.N. S.R.L., ce are ca domeniu de activitate „asistența medicală generală”. Cum în Drobeta Turnu Severin nu exista niciun aparat RMN, Duicu a simțit imediat potențialul business-ului. 

Ȋnsă el deținea pe atunci și funcția de consilier județean în cadrul Consiliului județean Mehedinți, iar „situația de conflict de interese a apărut în perioada 2007-2009, în legătură cu activitatea SC ROMRAD - R.M.N. S.R.L. și cu închirierea și apoi cumpărarea de către această societatea a unor spații situate la parterul policlinicii județene Mehedinți; aceste spații se aflau la data respectivă în domeniul public al județului Mehedinți, fiind date în folosință gratuită Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin”, spun procurorii DNA în rechizitoriul prin care Duicu a fost trimis în judecată

„Astfel, prin hotărârea consiliului județean nr. 36 din 21 februarie 2007 s-a aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat a unor spații din Policlinica județeană (art.1), vânzarea spațiilor prevăzute la art.1 (art.2) și închirierea - concesionarea spațiilor situate la parterul Policlinicii județului Mehedinți, în vederea instalării și funcționării unui laborator R.M.N. și Radiologie (art.3). Cadrul normativ folosit de către consiliul județean Mehedinți pentru adoptarea acestei hotărâri l-a constituit hotărârea de guvern nr. 884 din 3 iunie 2004 privind concesionarea unor spații cu destinația de cabinete medicale, hotărâre de guvern care reglementează însă doar concesionarea, nu și închirierea.

Societatea comercială ROMRAD - R.M.N. S.R.L. a fost înființată la data de 3 aprilie 2007 (la mai puțin de o lună jumătate de la data adoptării hotărârii de consiliu județean menționată), având ca principal domeniu de activitate „activități de asistență medicală generală”; la momentul înființării Duicu Ioan Adrian deținea 50% din părțile sociale ale societății (restul de 50% fiind deținute de către (.....), medic și politician, coleg de partid cu Duicu Ioan-Adrian), însă la data de 12 septembrie 2008 Duicu Ioan Adrian avea să dobândească controlul asupra totalității părților sociale (95% din părțile sociale fiind deținute de el, iar restul de 5% de soția lui) (...). În baza hotărârii de consiliu județean menționate, la data de 19 aprilie 2007, la două săptămâni de la data înființării societății comerciale ROMRAD - R.M.N., acesteia i-a fost închiriat un (prim) spațiu, în suprafață de aproximativ 142 mp, situat la parterul policlinicii județene Mehedinți.

Acest spațiu nefiindu-i suficient, Duicu Ioan Adrian a făcut demersuri în vederea obținerii unui al doilea spațiu, tot la parterul policlinicii județene Mehedinți, învecinat cu primul. Astfel, prin hotărârea consiliului județean nr. 113 din data de 26 octombrie 2007 s-a aprobat închirierea spațiului cu o suprafață utilă de 267,58 mp, situat la parterul Ambulatoriului de specialitate, în vederea instalării și funcționării unui laborator de radiologie, unui ecograf și unui laborator de analize medicale”, spun procurorii DNA.

La 6 iunie 2008 a intrat în vigoare OUG 68/2000, care reglementa procedura de vânzare a spațiilor proprietate privată a statului sau a unităților administrativ - teritoriale cu destinația de cabinete medicale, iar Duicu s-a folosit de asta pentru a cumpăra spațiile de la parterul policlinicii județene.

Dar OUG prevedea că aveau drept de cumpărare „medicii, medicii dentiști, dentiștii, biologii, biochimiștii, fizicienii, tehnicienii dentari și celelalte persoane fizice cu drept de liberă practică ce desfășoară activități conexe actului medical și care dețin în mod legal spațiul respectiv, precum și persoanele juridice care, deținând în mod legal spațiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale”. Ȋn plus, dreptul de cumpărare se putea exercitata asupra unui singur spațiu. 

Ȋn iunie 2008, Duicu a devenit vicepreședinte al Consiliului județean Mehedinți. O lună mai târziu, el s-a revocat din funcția de administrator al ROMRAD - R.M.N. S.R.L. și a numit-o „în această funcție, cu o durată a mandatului de patru ani și puteri depline, pentru operațiuni bancare și administrative (pe) Mednyanszky Carmen Simona”. 

 


 

Reamintim, soțul doamnei Mednyanszky, Ștefan Ladislau, avea la rându-i o strânsă legatură cu Duicu Adrian, atât prin PETROM, cât și prin PSD Mehedinți (unde a devenit jurist al partidului), dar și prin Consiliul Județean Mehedinți (unde a devenit consilier juridic și, mai târziu, secretar).

Pentru a ocoli restricțiile impuse de OUG 68/2000, după ce Duicu a devenit vicepreședinte al Consiliului județean Mehedinți, „s-a încheiat un nou contract de închiriere (în data de 20 noiembrie 2008) între ROMRAD - R.M.N. S.R.L. și Consiliul județean, prin care cea dintâi închiriază de la cel din urmă ambele spații (care făcuseră obiectul primelor două contracte menționate, contracte care astfel și-au încetat valabilitatea), acestea fiind însă prezentate ca reprezentând un singur „spațiu medical” (obiectul acestui nou contract de închiriere îl reprezintă)”, spun procurorii DNA. 

La data de 2 iulie 2009, ROMRAD - R.M.N. S.R.L. a formulat o cerere prin care și-a exprimat intenția de a cumpăra spațiul închiriat în noiembrie 2008. Iar pentru ca vânzarea să fie posibilă în condițiile legii, la 21 august 2009 a fost întocmit un raport comun al Direcției Juridice, Administrație Publică Locală, al Direcției Tehnice și de Urbanism și al Direcției Economice prin care s-a supus spre aprobarea Consiliului județean Mehedinți trecerea din domeniul public în domeniul privat a spațiilor medicale din Ambulatoriului de specialitate (inclusiv a celor închiriate de către ROMRAD - R.M.N. S.R.L.).

Zece zile mai târziu, Consiliul județean Mehedinți a aprobat propunerea și vânzarea spațiilor. Iar la ședința respectivă a participat și Duicu Adrian deși, având un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor, prezența lui era incompatibilă cu prevederile legii administrației publice, iar decizia luată în astfel de condiții era lovită de nulitate. 

N-a contat, iar la 30 martie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul Județean Mehedinți a vândut către ROMRAD-R.M.N. S.R.L. spațiul închiriat: o suprafață utilă totală de 425 mp, situată la parterul policlinicii județene, la care se adaugă o suprafață de 284 mp reprezentând „cotele-părți” din spațiile comune situate la parterul imobilului și o cotă indiviză de peste 16% din suprafața de teren aferentă construcției, suprafață de 1438 mp

Prețul vânzării, spun procurorii DNA, a fost de 330.000 de lei (circa adică 81.023 de euro, din care s-a achitat un avans de 15%, restul urmând a fi plătit în rate până la 15 martie 2013). Cine a avut de pierdut din afacerea asta, despre care DNA spune că a fost ilegală? Policlinica Spitalului Județean Mehedinți, adică statul român. 

Cine a avut de câștigat? ROMRAD - R.M.N. S.R.L., firma pe care Mednyanszky Carmen Simona, viitoare Miu, viitoare Hîrțea, a reprezentat-o, cu „puteri depline, pentru operațiuni bancare și administrative” până în toamna anului 2010. 

 

Imediat după, Mednyanszky Carmen Simona, devenită prin divorțul din martie 2010 – Miu Carmen Simona, a fost numită administrator la o firmă din Oradea, MARSIDAN SRL, deținută de Hîrțea Claudiu Mihai.
 
 

Cum se ajunge consilier în Ministerul Sănătății  
 
Despre Claudiu Hîrțea, presa bihoreană scrie că a fost șef al Serviciului Parcări din Primăria Oradea, de unde ar fi fost dat afară de primarul Ilie Bolojan, după ce l-a prins că era asociat la patronul unei firme cu care a încheiat un contract de pază, în numele municipalității. 
Hîrțea a devenit asociat în 2007 la MARSIDAN SRL, o firmă ce avea ca obiect de activitate „comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. 

Ȋn octombrie 2010, Miu Carmen Simona, fostă Mednyanszky, devine administrator al  MARSIDAN SRL. 

Tot în 2010, Hîrțea Claudiu Mihai, consilier la Serviciul Parcări - Administrația Imobiliară din  Primăria Oradea, devine și consilier în afaceri europene la Ministerul Sănătății, care era condus la vremea aceea de Attila Zoltán Cseke (fost consilier și el la Primăria Oradea, deci coleg cu Hîrțea).

Un an mai târziu, la Ministerul Sănătății ajunge și Miu Carmen Simona. Tot într-o funcție de consilier. 

Conform declarației de avere depuse în iunie 2011, Miu Carmen Simona obținuse în anul anterior de la ROMRAD - R.M.N. S.R.L. un venit de 3200 lei, deși ocupase poziția de administrator, iar firma avusese în 2010 o cifră de afaceri de 936.645 lei.
 

La stat e mai bine: veniturile anuale ale doamnei Miu cresc, de la 19.750 lei (2013), la 53.915 lei (2017).  

Ȋn iulie 2014, DNA l-a trimis în judecată pe Duicu Adrian pentru trafic și cumpărare de influență, dare de mită, primire de foloase necuvenite, ș.a.. Un capitol întreg din  rechizitoriul DNA este dedicat modului în care ROMRAD - R.M.N. S.R.L. a intrat în posesia spațiului de la policlinica județenă. Și, deși la acea dată Miu (fostă Mednyanszky) Carmen Simona era administrator al societății, numele ei lipsește din actul de acuzare.

Nici fostul soț, Ladislau Mednyanszky, fost și actual secretar general al Consiliului Județean Mehedinți, nu a fost trimis în judecată, deși procurorii DNA începuseră urmărirea penală și pe numele lui, în același dosar.

Dar, vorba lui Ponta - vizat și el în același dosar, procurorii susținând că Duicu ar fi  făcut trafic de influență din biroul lui de la Palatul Victoria -, ceea ce „nu e în rechizitoriu, nu există”... 

De altfel, Miu (fostă Mednyanszky) Carmen Simona rupsese orice fel de legătură cu trecutul. Ȋn 2016, ea s-a căsătorit cu Hîrțea Claudiu, eveniment cu prilejul căruia cei doi au adunat,  conform declațiilor de avere, un dar de 40.000 de lei și 10.000 de euro.  

Cine ar putea să verifice ce se întâmplă acum la Institutul Parhon?
 
Ȋn ianuarie 2017, la conducerea Ministerului Sănătății vine Florian Bodog. De loc, din Oradea. Ȋn septembrie 2017, Bodog o numește pe economista Hîrțea (fostă Miu, fostă Mednyanszky) Carmen Simona - manager interimar al Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon.

Jurnaliștii de Ziua News scriu că „în cele două luni de manageriat, Simona Miu - Hîrțea s-a remarcat printr-un regim intern de teroare, începând de la violarea corespondenței medicilor până la alungarea acestora din cabinetele lor. Ȋnsă, în același timp, protejata lui Bodog a avut grijă ca relația cu anumiți furnizori de materiale sanitare și servicii să fie una extrem de bună, având în vedere faptul că managerul își petrece majoritatea timpului cu aceștia, impunând contracte cu furnizorii agreați de către acestea. Ȋntre timp, ea a avut grijă să-i alunge din institut pe cei mai valoroși oameni din compartimentele cheie.”

De la 1 septembrie și până acum, Institutul Parhon a lansat cinci licitații, pentru echipamente și consumabile medicale: osteodensitometre, ecograf, echipament oftalmologic, colposcop, aparate de sterilizare, de dezinfectare și de igienizare, analizoare biochimice, microscoape, centrifuge de laborator și accesorii, șamd. N-o să găsiți aceste licitații la rubrica dedicată de pe pagina oficială a Institutului.
 

Aceste licitații vin după ce, la 16 octombrie a.c., Institutul Parhon anunțase câștigătorii unei alte licitații, deschise în vară. Valoarea totală finală a contractelor atribuite se ridică la 6.226.922 lei. Adică 1.354.000 de euro.  
 
 
Cel mai consistent contract, în valoare de 3.526.898 RON, a fost câștigat de firma Biosens Medica SRL. 

Ziua News scrie că la 17 octombrie a.c., Simona Miu - Hîrțea a angajat-o pe economista Petruța Lazăr în funcția de șef al Serviciului de Management al Calității Serviciilor Medicale din Institutul Parhon. Dar Petruța Lazăr, și ea din tot Călărași, ca și managerul interimar, a fost condamnată definitiv în luna iunie a acestui an la 4 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. DNA a trimis-o în judecată, alături de Alexandru Ciocâlteu, pentru că, în perioada 2009 - 2013, pe când era manager, și apoi director economic al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București, a primit mită 670.000 de lei, procent din valoarea unor contracte încheiate nelegal. 

Cine ar putea să verifice ce se întâmplă acum la Institutul Parhon din București? Din partea Ministerului Sănății, nimeni. Pentru că, din fost șef al Serviciului Parcări din Primăria Oradea, Claudiu Hîrțea, soțul doamnei Carmen Simona  Hîrțea (fostă Miu, fostă Mednyanszky) a ajuns între timp, de la consilier simplu în Ministerul Sănătății, director executiv în Casa de Asigurări de Sănătate București (2013 - 2014), apoi manager la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (2015 - 2016), pe urmă din nou șef serviciu la CASMB (2016-2017), iar din iunie 2017 - șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății.
 
Și cum ar putea să controleze soțul manageriatul soției?