ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Justitiei Radu Marinescu (foto) a oferit marti, 1 aprilie 2025, in exclusivitate pentru Lumea Justitiei, prima reactie dupa ce Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii si Procurorul General Alex Florenta au votat in unanimitate sesizarea Inspectiei Judiciare privind solutia unei instante (click aici pentru a citi).

Ne referim la sesizarea IJ in legatura cu hotararea prin care judecatoarea Valentina Boboc de la Curtea de Apel Constanta a admis cererea de stramutare a dosarului lui Dan Diaconescu si a desfiintat condamnarea dispusa fata de acesta de catre judecatoarea Maria Nita de la Judecatoria Constanta, anularea sentintei avand loc in contextul in care cererea de stramutare fusese depusa inainte de pronuntarea condamnarii (click aici pentru a citi).

In acest context, contactat de Lumea Justitiei, seful MJ Radu Marinescu a taxat gestul celor sase membri CSM, subliniind ca „independenta judecatorilor este esentiala si nu poate fi pusa in discutie”, scrie Valentin Busuioc de la LUJU.RO.

„Independenta judecatorilor este esentiala si nu poate fi pusa in discutie. Ei raspund doar daca exista probe de abatere disciplinara, in cadrul unor proceduri strict reglementate de lege. Orice comunicare publica a reprezentantilor institutiilor judiciare trebuie facuta cu maxima responsabilitate fata de valorile fundamentale ale statului de drept si independentei justitiei.

Intrebat daca ia in calcul sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu gestul celor sase procurori din CSM, ministrul Marinescu a dat de inteles ca Sectia pentru judecatori a Consiliului ar trebui sa recurga la o astfel de masura, mai transmite sursa citată:

Voi examina si eu, ca ministru al Justitiei, care au fost ratiunile pentru acest demers. Consider ca Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii poate face o evaluare proprie din perspectiva unei eventuale afectari a independentei justitiei. Apreciez ca atata timp cat se declanseaza o procedura de cercetare (n.r. disciplinara), trebuie sa existe si probe concrete pentru a se antrena raspunderea unui magistrat”.