ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarul Microsoft a fost trimis în judecată, potrivit DNA. Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani. În același timp, Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu au ieșit de sub răspunderea penală, întrucât faptele lor s-au prescris.

„Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracțiune, data săvârșirii ultimei acțiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripție a răspunderii penale (și nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plății ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunțată de Î.C.C.J. - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce privește momentul consumării infracțiunii de abuz în serviciu", se precizează într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii anticorupție au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft și față de foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu și Șerban Mihăilescu în dosarul Microsoft.

Soluția de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie 2018, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.

„S-a dispus soluția clasării conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât în cazul infracțiunilor reținute în sarcina lor (constând în inițierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000 - 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menționat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale", se arată în comunicatul DNA.

Aceeași soluție a clasării s-a dispus față de Mihai Tănăsescu în cazul infracțiunii de luare de mită și spălarea banilor, care a constat în faptul că în perioada iunie 2003 - noiembrie 2004 a pretins și primit de la omul de afaceri Claudiu Florică și de la o altă persoană, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derulării contractului de licențiere Microsoft.

„Astfel, în contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetările efectuate a rezultat că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari, care la rândul lui a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obținute de Fujitsu Siemens Computer", se precizează în comunicat.

În cazul lui Șerban Mihăilescu s-a mai dispus soluția clasării și față de alte fapte, întrucât nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenței pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea contractului de închiriere licențe IT în condițiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers și derularea acestuia în bune condiții. În plus, nu au existat probe din care să reiasă că el ar fi primit de la societatea respectivă foloase necuvenite.