ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, informează Agerpres.

Instanța a mai decis confiscarea de la Constantin Niță a sumei de 303.000 lei, fiind menținut sechestrul asigurător.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Constantin Niță a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, el fiind acuzat că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia — UTI cu Primăria Iași.

Potrivit DNA, Constantin Niță ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu și fostul primar Gheorghe Nichita, în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remiși lui Niță în două forme — parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

„În consecință, la data de 21 iulie 2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București. De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 — iunie 2014”, mai spun procurorii.

Constantin Niță a devenit cunoscut după ce în 2013, la puțin timp după numirea în Guvernul Ponta, a anunțat că Ministerul pe care-l conducea va suspenda schema de sprijin pentru producătorii de energie regerabile. Mai precis, dacă proiectul de ordonanță pe care-l propusese urma să fie adoptat, producătorii de energie eoliană și hidro urmau să primească doar un certificat verde, iar cei de energie solară două certificate. Urmarea acestei măsuri ar fi trebuit să se regăsească în scăderea prețului facturii. 

Măsura a stârnit mânia producătorilor de energie regenerabilă, mai multe companii străine de pe piața energiei amenințând că vor pleca din România, în cazul în care actul normativ va fi adoptat. Cel mai mare producător de energie regenerabilă din România este grupul CEZ, controlat de statul ceh.

Certificatele verzi reprezintă ajutorul acordat de stat producției de energie din surse regenerabile și sunt plătite prin facturi de toți consumatorii de energie din România.

Într-o analiză publicată și pe siteul ActiveNews, Gigel Chiazna arăta că certificatele verzi reprezintă „cel mai mare tun legal din istoria Europei de Est”. Până la urmă ordonanța ministrului Niță nu a mai fost adoptată.