ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța supremă și-a motivat decizia de condamnare la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru fosta șefa a DIICOT Alina Bica, acuzată de favorizarea infractorului după ce a cerut subordonaților să claseze un dosar penal care îl viza pe omul de afaceri Horia Simu și arată că aceasta a „adus înfăptuirea justiției într-o stare de pericol".

„Inculpata Alina Bica a comis nemijlocit acte concrete de ajutor pentru inculpatul Simu Horia, favorizând cu știință emiterea unei soluții de clasare a unui dosar al DIICOT", se arată în motivarea instanței supreme.

Judecătorii consideră că Bica, prin atitudinea sa, a urmărit închiderea dosarului lui Horia Simu. 

„Alina Bica nu a fost în măsură să justifice într-un mod credibil conduita sa, singură explicație rezonabilă fiind aceea că, în realitate, a urmărit soluționarea dosarului printr-o soluție de clasare (....) Inculpata Bica Alina a acționat cu intenție calificată prin scop, probele administrate în cauză dovedind că și-a dat seama și a dorit să dea ajutor inculpatului Simu Horia, a cărui activitate era cercetată într-un dosar al DIICOT, prevăzând că prin faptele sale creează o stare de pericol pentru înfăptuirea justiției”, se mai arată în motivare.

Magistrații mai consideră că există o incompatibilitate între conduita unui procuror și comportamentul manifestat de Alina Bica. 

„Gradul de pericol social ridicat al activității infracționale desfășurate de inculpata Bica Alina este reliefat de tipul relațiilor sociale vătămate referitoare la înfăptuirea justiției, precum și la împrejurarea că inculpata s-a folosit de calitatea de procuror șef al DIICOT și a întreprins acțiuni de sprijin a inculpatului Horia Simu, a cărui activitate era cercetată într-un dosar penal, acțiuni apte să împiedice tragerea la răspunderea penală a acestuia, existând contradicții flagrante între exigențele legate de conduită pe care le presupune funcția de procuror și comportamentul concret manifestat de inculpata”, se mai precizează în motivare.

În 26 ianuarie, instanța supremă i-a condamant pe fosta șefă a DIICOT Alina Bica la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe omul de afaceri Horia Simu la patru ani și pe fostul șef al ANAF Șerban Pop la cinci ani de închisoare, în dosarul privind fapte de corupție legate de soluționarea favorabilă a unui dosar al lui Simu. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța a mai dispus confiscarea de la Șerban Pop a sumei de 150.000 de euro și a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica. Cei trei inculpați și procurorii pot contesta sentința la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care va da o decizie definitivă în acest dosar.