Fostul judecător CCR Toni Greblă s-a aflat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde judecătorii au amânat pentru 5 aprilie pronunțarea în dosarul în care acesta e acuzat de trafic de influență, fals în declarații și constituire de grup infacțional organizat. Cu acest prilej fostul judecător a vorbit despre protocolul din 2012 încheiat între SRI, DNA și alte ministere pentru combaterea evaziunii fiscale și prin care era monitorizată ANAF, despre care spune că nu era legal, la fel ca restul protocoalelor secrete care au existat.

„Dacă ar fi fost vorba de o colaborare sau de o reafirmare a dorinței de a coopera cu unei instituții ale statului pentru combaterea unor fenomene infracționale, inclusiv cele de evaziune, acest lucru ar fi putut să fie făcut în termen de declarație de principiu și printr-un act public. Fiind făcute astfel de colaborări de protocoale, majoritatea având caracter secret, se ridică un mare semn de întrebare și mai ales se ridică un mare semn de întrebare de modalitatea în care unele instituții de forță au înțeles să acționeze împotriva legii și cu depășirea competențelor care le erau stabilite prin lege”, a afirmat Toni Greblă, conform Cotidianul.

Întrebat dacă aceste protocoale erau neconstituționale, fostul senator și judecător al CCR a răspuns afirmativ, motivând că statutul sau existența unora dintre aceste instituții este reglementată de Constituția României.

„Nu erau legale în primul rând. Sigur că erau împotriva tuturor principiilor, inclusiv unele din acele instituții au vocație constituțională, adică statutul lor este reglementat chiar de Constituție sau, mă rog, înființarea și existența lor. În acest fel rezultă că ele și-au depășit cu mult rolul lor constituțional, au încălcat prevederile legii și, mai ales, au adăugat la lege, începând să se comporte ca organe care aplică legea după cum consideră ei că este în interesul țării și ar fi o motivație să aplice în așa fel legea penală. Ori legile penale sunt de strictă interpretare, competențele materiale ale organelor judiciare sunt strict și limitativ prevăzute de lege astfel încât, nici prin protocol, nici prin acte asemenea unui protocol public sau secret nu poate fi adăugat la lege. Comportamentul este nelegal și abuziv”, a mai spus Toni Greblă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews