ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DNA anunță, oficial, că Gigi Becali și nepotul său sunt urmăriți penal pentru spălare a banilor, fapte care ar fi fost săvârșite în perioada 2014-2019. Aceștia ar fi beneficiat de un teren supraevaluat, iar banii obținuți au fost ascunși prin operațiuni bancare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019.

Potrivit unor surse, este vorba despre Gigi Becali și nepotul său, Vasile Geambazi.

În aceeași cauză, DNA anunță că s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

„Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii.

„De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, mai transmite DNA.

Becali și nepotul său s-au prezentat, marți dimineață, la sediul DNA.

George Becali a declarat, marți, la ieșirea de la DNA, că e acuzat că a primit bani de la nepotul său, Vasile Geambazi și că nu îi e teamă, punând situația pe seama faptului că este post și „dracii nu stau”. „Eu mă bucur, că dacă n-ar veni prigoana înseamnă că nu sunt demn de Hristos”, spune Becali.

Întrebat dacă evaluarea în cazul terenului despre care se discută în dosar a fost corectă, George Becali a spus, la ieșirea de la audierile DNA, că așa a fost decizia judecătorului de la Curtea Supremă.

Omul de afaceri pune toată această acțiune pe seama faptului că e religios și „dracii nu stau”, pentru că e post.

„Suntem în post. Voi credeți că dracii stau? Nu le convine când văd Biserică, rugăciune, aia nu le convine. Și atunci ce fac? Acționează. Cum să acționeze? Fericiți când vă vor prigoni pe voi. Prigoană! Asta nu e prigoană? Prigoana unde poate să fie, decât la familiile creștine, unde e rugăciunea, unde e biserica, acolo e prigoana. Eu mă bucur, că dacă n-ar veni prigoana înseamnă că nu sunt demn de Hristos”, a spus George Becali.

Întrebat dacă ia în calcul să fie pus să dea banii înapoi, Becali a răspuns: „Pentru ce, măi, bani? (...) Eu sunt acuzat că am primit bani de la Vasi Geambazi și că bani de la mine la Vasi, de la Vasi la mine. Atâta spălare de bani, altceva nimic, nicio infracțiune, nimic”, a mai spus Becali.

În 2014, Vasile Geambazi a renunțat la despăgubirea pentru un teren de 14,7 hectare din Voluntari, dobândit prin cesiune, după ce instanța a hotărât ca el să primească doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar și 15 la sută din diferența până la valoarea imobilului. Persoanele care au revendicat inițial suprafața respectivă își înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003.

În anul 2011, S.C. Romcontrol S.A. a întocmit, în dosarul de despăgubire al lui Geambazi, un raport de evaluare și a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei. În 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând emiterea titlului de despăgubire. La data de 6 noiembrie 2014, Curtea de Apel București a obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea Comisiei Centrale) să emită titlul de despăgubire în condițiile Legii nr. 165/2013, ceea ce ar fi presupus ca valoarea imobilului să fie stabilită prin aplicarea grilei notarilor publici și să se acorde, prin compensare în puncte, doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar și 15 la sută din diferența până la valoarea imobilului.

În iulie 2013, Vasile Geambazi a obținut o despăgubire de 297.630.000 de lei de la statul român, pentru un alt teren din Voluntari, de 21 de hectare, potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Potrivit ANRP, Vasile Geambazi a dobândit dreptul la proprietate asupra terenului de 21,7 ha din Voluntari printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009. În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanța a hotărât ca statul român, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei.

În acest prim dosar, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 27.06.2013 un titlu de despăgubire, iar ANRP a emis, în data de 20 iunie 2014, un titlu de plată pentru prima din cele cinci tranșe aferente titlului de despăgubire.