ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cine trebuie să dea amenda pentru depășirea vitezei: polițistul care face înregistrarea video sau colegii săi care află prin stație pe cine să oprească?. Este chestiunea pe care trebuie să o lămurească astăzi judecătorii Curții Supreme, după ce un avocat din Caraș Severin a spus că nu poate fi sancționat de un polițist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea ce dovedește că a depășit viteza legală.

Asemenea practici sunt frecvente la Poliția Rutieră: echipajul care are aparat de măsură anunță prin stație colegii ce mașină trebuie să oprească.

„În materie de radar sunt două condiții esențiale: acel radar să fie omologat de către instituțiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară și să facă dovada în acest sens”, spune Horațiu Costea, avocat, inițiatorul sesizării.

Argumentul șoferului care cere ca Înalta Curte să tranșeze, definitiv, procesul, este că legislația rutieră impune ca sancțiunea să fie dată de agentul care constată, în mod direct, abaterea. 

„Procesele verbale de constatare a contravențiilor rutiere nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informații furnizate de o altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite (propriile simțuri sau înregistrarea aparatului radar) ale celui ce îl întocmește”, a explicat judecătorul de tribunal care a primit cererea șoferului, potrivit Digi24.