Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, luni, pentru presupusa infracțiune de mărturie mincinoasă, informează Agerpres.

Tăriceanu fusese deja achitat în primă instanță, însă D.N.A. a făcut apel, care a fost respins de Înalta Curte de Casație și Justiție, menținându-se decizia de achitare.

Instanța Supremă a respins apelul din partea D.N.A. cu majoritatea de voturi a celor cinci membri ai completului de judecători. Un singur judecător dintre cei cinci a avut opinie separată, în sensul admiterii apelului D.N.A. și trimiterii dosarului spre rejudecare.

Călin Popescu-Tăriceanu fusese trimis în judecată de D.N.A. pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Procurorii anti-corupție îl acuzau pe Tăriceanu că ar fi făcut sub jurământ declarații necorespunzătoare adevărului, la data de 15 aprilie 2016, cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și că nu ar fi spus tot ce știa în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.Acesta era acuzat că ar fi susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri. Tăriceanu mai era acuzat și că ar fi făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu ar fi spus tot ce știa despre relația cu inculpații Tal Silberstein, Dan Andronic și Remus Truică, despre întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate. 

Pe 22 mai 2018, un complet de la Instanța Supremă, format din trei judecători, a dispus achitarea lui Tăriceanu, printre motivele invocate fiind și faptul că D.N.A. l-a audiat în calitate de martor deși avea suspiciuni că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de evaziune fiscală. În opinia primei instanțe, Tăriceanu s-ar fi autoincriminat dacă ar fi recunoscut în declarația de martor că ar avea vreo legătură cu retrocedarea Fermei Băneasa.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews