ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, judecătorii Curții Militare de Apel București au decis ca dosarul 129/753/2015, în care sunt inculpați foștii angajați ISU Radu Antonina și George Petrică, trebuie să se întoarcă la DNA, pentru refacerea rechizitoriului.

Soluția instanței a fost dată în cauza în care s-au judecat contestațiile depuse de inculpata Radu Antonina și Ministerul Afacerilor Interne, parte responsabilă civilmente în acest dosar.

Minuta deciziei: „În temeiul dispozițiilor art.425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a) C.pr.pen., admite contestațiile formulate de partea responsabilă civilmente MINISTERUL AFACERILOR INTERNE și de inculpata căpitan RADU ANTONINA, împotriva încheierii din 25.01.2016, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Militar București, în dosarul nr. 129/753/2015, desființează hotărârea atacată și, rejudecând, dispune: a). restituie cauza la procuror, conf. art.346 alin.3 lit.a) C.pr.pen., pentru refacerea rechizitoriului în sensul aducerii în concordanță a structurii formale prev. de art.328 C.pr.pen. cu necesitatea stabilirii obiectului și limitelor judecății prin realizarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele, împrejurările cauzei, la persoana inculpaților, a celorlalte părți, a subiecților procesuali principali și ceilalți subiecți procesuali – pe bază de probe; b). respectarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor părților, subiecților procesuali principali și ale celorlalți subiecți procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părților civile și a celorlați subiecți procesuali – corelativ infracțiunilor imputate celor doi inculpați; c). înlătură de la aplicare măsurile procesuale și probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil prev. de art. 6 par.3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, art.11, 92, 94 și 95 C.pr.pen. și, corelativ, a dreptului la apărare a inculpatei cpt. Radu Antonina, prin restricționarea nemotivată a accesului suspectei la dosarul cauzei, după aducerea la cunoștință a învinuirii pentru infracțiunea de abuz în serviciu prev. de art.13 din legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.pen. (Ordonanța din 09.11.2015). Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestațiilor rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi 15 februarie 2016.”

Dosarul instrumentat de DNA în cazul celor doi foști angajați ISU a mers pe repede înainte . La 2 decembrie 2015, adică la o lună de la tragedie, rechizitoriul era gata, iar cauza se afla deja pe masa judecătorilor de la Tribunalul București. Cpt. Radu Antonina și cpt. Matei George – Petrică au fost inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurpare a funcției.

Procurorii au stabilit că „în perioada septembrie 2014 - octombrie 2015, căpitan Radu Antonina și căpitan Matei George Petrică, în calitate de ofițeri - cadre militare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov, cu bună știință, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv în control la S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. București, la punctul de lucru din mun. București, strada Tăbăcarilor, nr. 7, Sector 4, au întocmit în numele acestei societăți comerciale și pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecția împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziție privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziții de apărare împotriva incendiilor, fișe individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență, au instruit angajații societății în cauză pe linia securității la incendiu.”

MAI a contestat legalitatea administrării probelor

Ȋn dosar, ISU București-Ilfov figura și ca parte responsabilă civilmente, dar și ca parte civilă, pretinzând dezdăunarea cu suma de 29.000 de lei - costurile intervenției din seara de 30 octombrie.

Parte responsabilă civilmente era și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), instituție ce are în subordine IGSU. Când legalitatea sesizării instanței a fost verificată în camera preliminară, MAI a formulat cereri și excepții cu privire la legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul de urmărire penală. La aceste cereri și excepții au achiesat și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin reprezentanții lor legali. Judecătorul de cameră preliminară le-a respins pe toate, ca fiind nefondate, și a dispus începerea judecării cauzei.

Doar două dintre părți au contestat această decizie: inculpata Radu Antonina și onor Ministerul Afacerilor Interne, care lupta pentru a scăpa de plata daunelor morale și civile pe care urmează să le ceară victimele și famiile celor decedați, constitute părți civile în acest dosar. 

Curtea Militară de Apel București le-a dat câștig de cauză celor din Ministerul Afacerilor Interne, iar dosarul se întoarce la procuror. Justiția română a intrat în ritmul ei firesc: un ralanti care dă timpul necesar oamenilor ca să uite și de tragedie, și de dreptate.