ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secția pentru procurori a CSM a hotărât azi înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcția de procuror, prin demisie, începând cu data de 1 iunie 2022, a procurorului Sorin-Eugen Iașinovschi, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, informează siteul juridice.ro, citat de InPolitics.

Procurorul Iașinovschi este cel care instrumenta dosarul prezumtivelor fraude la alegerile pentru primăria sectorului 1, dosar deschis după ce fostul edil Dan Tudorache a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, Nicolae Sprîncu.

Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare era 8 aprilie 2021.

„ La finalul acestei numaratori urmeaza sa se contabilizeze voturile de la nivelul fiecarei sectii de votare, iar la final sa se compare ceea ce am descoperit noi la ancheta si ce s-a consemnat de comisia care a validat rezultatul alegerilor la nivelul sectorului 1.”, afirma procurorul într-un interviu difuzat de Kanal D în urmă cu un an , în iunie 2021.

Iașinovschi: „Teoretic, fiecare sac ar trebui sa aiba un numar ca sa il putem identifica, dar noi cand am inceput ancheta foarte putini saci mai aveau notati pe ei numarul sectiei de la care provine si politistii au trebuit practic sa identifice fiecare sac de la ce sectie vine prin identificarea buletinelor de vot si a stampilei de control.

Suspiciunile au fost intarite de acele imagini, unde au aparut acele persoane care umblau cu rucsacul in spate, la miez de noapte, fara sa aiba voie sa aiba acces in cladirea respectiva si la final dupa ce au aparut aceste imagini in public, nimeni nu a venit sa ofere o explicatie logica. Aceste suspiciuni au intarit plangerea partii vatamate si ne-au convins ca trebuie sa facem o ancheta serioasa si sa vedem daca s-a intamplat ceva, daca s-a luat ceva de acolo, daca s-a adus ceva de acolo, ca la final alegatorii sa stie ca ce s-a consemnat este ceea ce au votat, sau au existat si fraude. Noi nu am pornit in aceasta ancheta cu scopul de a demonstra o frauda, noi am pornit cu scopul de a afla adevarul.”

De atunci, dosarul s-a tot tărăgănat, mai ales că procurorul Sorin Iașinovschi a făcut nu mai puțin de 166 de disjungeri în dosarul fraudei electorale de la Sectorul 1, ceea ce i-a făcut pe mulți să considere că se încearcă să se pună cruce dosarului, comentează Bogdan Tiberiu Iacob de la InPolitics, concluzionând: Demisia lui Iașinovschi, probabil, a consfințit teoria.