ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Îndoiala cu privire la imparțialitatea judecătorilor generează neîncrederea în înfăptuirea actului de justiție. Despre asta se discuta tot mai mult in Romania, căci sentințele stranii și strigătoare la cer s-au înmulțit.

Dreptul la un proces echitabil, care constituie substanța unui principiu fundamental al procesului civil, implică și dreptul la o instanță independentă și imparțială.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat dubla condiție a imparțialității: sub aspect subiectiv judecătorul trebuie să fie echidistant față de părți, iar sub aspect obiectiv judecătorul trebuie să manifeste neutralitatea apreciată în raport cu garanțiile independenței.”, scrie cunoscutul jurnlist clujean Livia Alexa pe contul său de substack, Strict Secret, intitulat „Judecătorii de la Curtea de Apel Mureș, disperați să ăl salveze pe baronul Flutur, bunul amic al Alinei Gorghiu, ministra Justiției”.

Despre ce este vorba?

Un proces cu o miză uriașă este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureș. Consiliul Județean  (CJ) Suceava solicită despăgubiri de nu mai puțin de 177 milioane de lei de la asocierea Autotehnorom, care a reziliat unilateral contractele pentru execuția drumului Suceava-Iași (lotul 1 și 2 de pe raza jud. Suceava). Asocierea a arătat că a fost nevoită să renunțe la contract din cauza gravelor erori de proiectare și a creșterii prețurilor la materiale de construcții, care nu a fost acoperită la timp, scrie și publicația Zi de Zi.

Prin două contracte de achiziție publică încheiate în anul 2020, Consiliul Județean Suceava a atribuit unor asocieri de firme lucrările de execuție aferente județului  Suceava în cadrul Proiectului Regiunea Nord Est –Axa Strategică 1 Iași-Suceava”, loturile 1 și 2, cu o lungime totală de cca 76 km și o valoare totală a lucrărilor de executat de 179.720.936,83 lei, fără TVA.

Pe parcursul executării acestor contracte, antreprenorii s-au plâns că au întâmpinat dificultăți majore în executarea lucrărilor din cauza caracterului defectuos al proiectului, care nu corespundea cu realitatea din teren, și din cauza neînțelegerilor dintre ei și beneficiar – CJ Suceava privind modalitatea de ajustare a prețurilor. Concret, deși în contextul pandemiei și, ulterior, a războiului izbucnit în Ucraina, prețurile materialelor de construcție s-au triplat, beneficiarul a acceptat o majorare a prețului contractului doar de aproximativ 12%. Mai mult, executarea lucrărilor conform proiectului a  presupus efectuarea unor lucrări suplimentare, a căror decontare a fost refuzată.

Pe fondul acestor neînțelegeri, aceștia au decis să rezilieze unilateral contractele începând din luna martie 2022.

Consiliul Județean Suceava a contestat în instanță notificările de reziliere transmise de Antreprenori, solicitând de la aceștia și daune în valoare de peste 176 mil. lei, iar litigiul, început la Suceava și scindat în mai multe dosare, a fost strămutat, mai întâi la Tribunalul Botoșani, iar apoi la Curtea de Apel Târgu Mureș.

Primul dintre din dosarele scindate s-a judecat de curând, Curtea de Apel Târgu Mureș dând câștig de cauză Consiliului Județean Suceava. Completul a terminat cercetarea judecătorească în cauză în noiembrie anul trecut și a procedat la amânarea pronunțării de 4 ori, respectiv la 4.12.2023, 18.12.2023, 3.01.2024 și 16.01.2024.

În această cauză, completul de judecată nu s-a pronunțat pe o cerere de intervenție accesorie depusă la dosar de către intervenienta Hidroterra SRL (parte din asociere) și a respins cererile de suspendare a cauzei pentru incidența ilicitului penal, vizându-l pe vicepreședintele CJ Suceava –Silviu Cristinel Crețu, trimis în judecată după un flagrant de luare de mită și pentru trafic de influență, persoana care, de altfel, superviza aceste contracte.

Sunt motive pentru care această hotărâre a fost atacată cu o contestație în anulare. Judecătorii inițial învestiți să judece calea extraordinară de atac, obiect al dosarului nr. 28/43/2024 înregistrat pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș, au fost chiar cei care au pronunțat hotărârea atacată, dată în primul proces din situația litigioasă complexă care există între UAT Suceava, prin CJ Suceava, și Asocierea SC Autotehnorom SRL, în cauza nr. 86/43/2023, având ca obiect "acțiune în anulare", însă au formulat cerere de abținere, care a fost aprobată după termenul din februarie și a fost desemnat un nou complet de judecată.

Următorul termen de judecată este fixat pentru 26 martie 2024, amintește sursa citată.

Dar, întregul context factual conduce spre bănuiala legitimă că în cauză a avut loc o intervenție a Ministrului Justiției, Alina Gorghiu – prietenă fidelă al liderului PNL – președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur – cu prilejul inaugurării Palatului de Justiție – CA Mureș, în noiembrie 2023 (VIDEO AICI). Astfel, din fotografiile aflate pe rețelele de socializare, articole și mărturii ale apropiaților celor doi lideri PNL, relația de susținere reciprocă între Alina Gorghiu și Gheorghe Flutur este de notorietate. Mai mult, Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur are un cuvânt greu de spus în PNL-ul condus de Nicolae Ciucă, șef al doamnei ministru, cel care îi numește pe bandă rulantă pe oamenii de casă a lui Flutur în poziții cheie în ministere, instituții și în firmele de stat suculente, scrie și NewsMoldova.ro.

Ca urmare, dată fiind prezența acesteia la Curtea de Apel Târgu Mureș și interacțiunea directă cu magistrații implicați în soluționarea litigiului, tindem să credem, cu toată convingerea, că doamna ministru a avut o contribuție semnificativă la înclinarea deciziei în favoarea instituției condusă de bunul său prieten, Gheorghe Flutur, mai consideră NewsMoldova.

Revenind la imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel Mureș ce vor soluționa calea extraordinară de atac – obiect al dosarului nr. 28/43/2024, putem afirma că este justificată suspiciunea rezonabilă, ce își pune amprenta asupra tuturor magistraților din cadrul secției a II a civilă a CA Mureș, că și în acest caz va exista o judecată părtinitoare, după dictonul "corb la corb nu își scoate ochiul”. Cu alte cuvinte, după implicarea politicului este puțin probabil să existe o judecată dreaptă, prin care magistrații Cristina Beatrix Bogdan și Attila Tanka să întoarcă soluția pronunțată de colegele sale în cauza 86/43/2023. Trebuie să facem mențiunea că miza acestui litigiu este de notorietate: CJ Suceava solicită despăgubiri imense, de nu mai puțin de 177 milioane de lei, iar asocierea Autotehnorom a arătat că a fost nevoită să renunțe la contract din cauza gravelor erori de proiectare și a creșterii prețurilor la materiale de construcții, care nu a fost acoperită la timp.

Consorțiul intelectual astfel creat constituie, fără putință de tăgadă, o circumstanță de natură să nască o îndoială cu privire la imparțialitatea judecătorilor din secția a II a civilă, dând consistență bănuielii legitime de imparțialitate, aprciază Mia Pricope de la News Moldova.

Sperăm că lucrurile se vor limpezi, mai repede decât războiul din Ucraina, și că la termenul din 26.03.2024 instanța învestită cu soluționarea contestației în anulare va avea tăria și curajul de a ieși de sub sfera de influență a politicului, conchide sursa citată.