ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, sâmbătă că nu are nimic să-și reproșeze în legătură cu mineriada din 13-15 iunie 1990 și că va răspunde chemării în instanță de câte ori va fi chemat.

„Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea țării. Vor oamenii să..., probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu știu care este rațiunea redeschiderii discuției, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci și șapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt”, a declarat Ion Iliescu.

Întrebat dacă are ceva să-și reproșeze în legătură cu acea perioadă, Iliescu a răspuns: „Eu nu am să-mi reproșez nimic din nicio perioadă.”

Procurorii militari din Parchetul instanței supreme i-au pus sub inculpare, vineri, în dosarul Mineriadei, pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.


Procurorul militar Marian Lazăr, de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a anunțat, vineri, că în dosarul cunoscut sub numele de „Mineriada 13 - 15 iunie 1990”, prin ordonanța din 23 decembrie 2016, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru infracțiuni contra umanității, a lui Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte al României, a fostului premier Petre Roman, fostului viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, fostului director al Serviciului Român de Informații Virgil Măgureanu, fostului prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale Nicolae Dumitru și generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

În urma atacului au fost ucise prin împușcare patru persoane și au fost rănite prin împușcare alte trei, „fapte ce constituie șapte acte materiale ale infracțiunii”, a mai spus procurorul Marian Lazăr.

De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrității fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, „fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii”.