Potrivit ultimelor date ale Eurobarometrului realizat de Comisia Europeană, doar 35 % dintre români mai au în prezent încredere în justiție și sistemul judiciar, cu 13% mai puțin decât în precedenta măsurătoare din toamna lui 2015.

Scăderea de 13 procente față de anul 2015 ar fi cea mai mare înregistrată într-un timp atât de scurt. Conform Mediafax, 60% dintre cei chestionați au declarat că au tendința să nu creadă în justiția din România , în creștere cu 12% față de 2015 iar 5% au declarat că nu știu să răspundă la întrebare.

Interesant de remarcat, procentul de încredere în justie este în acest moment egal cu cel al încrederii în autoritățile publice regionale și locale (35%) și cu numai 5% peste încrederea în autoritățile publice centrale (30%), deși administrația era percepută în general ca sursă de corupție.

În cadrul Eurobarometrului, 72% dintre respondenții români au declarat că au încredere în Armată, în scădere cu patru procente față de 2015 (chiar și așa, de două ori mai mulți ca în justiție). La nivel național, aproximativ 50% dintre cetățeni au încredere în poliție, în creștere cu 1% față de valorile înregistrate în toamna anului trecut.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews