ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit ultimelor date ale Eurobarometrului realizat de Comisia Europeană, doar 35 % dintre români mai au în prezent încredere în justiție și sistemul judiciar, cu 13% mai puțin decât în precedenta măsurătoare din toamna lui 2015.

Scăderea de 13 procente față de anul 2015 ar fi cea mai mare înregistrată într-un timp atât de scurt. Conform Mediafax, 60% dintre cei chestionați au declarat că au tendința să nu creadă în justiția din România , în creștere cu 12% față de 2015 iar 5% au declarat că nu știu să răspundă la întrebare.

Interesant de remarcat, procentul de încredere în justie este în acest moment egal cu cel al încrederii în autoritățile publice regionale și locale (35%) și cu numai 5% peste încrederea în autoritățile publice centrale (30%), deși administrația era percepută în general ca sursă de corupție.

În cadrul Eurobarometrului, 72% dintre respondenții români au declarat că au încredere în Armată, în scădere cu patru procente față de 2015 (chiar și așa, de două ori mai mulți ca în justiție). La nivel național, aproximativ 50% dintre cetățeni au încredere în poliție, în creștere cu 1% față de valorile înregistrate în toamna anului trecut.