ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Viorel Pașca, cel care a condus teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, ar fi avut legături cu Securitatea în tinerețe, scrie Evz.ro.

După ce a absolvit cursurile Universiății „Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, acesta  a început să lucreze în procuratură, iar Revoluția din decembrie 1989 l-a prins în poziția de șef al procuraturii județene Timiș. Nu se știe motivul pentru care în CV-ul de pe pagina web a Facultății de Drept din Timișoara, unde predă drept penal, omite perioada de dinainte de 1991.

Conform aceleiași surse, mai mulți revoluționari susțin că Pașca a fost unul din cei 10 procurori care i-au anchetat pe arestații din timpul evenimentelor din decembrie 1989. Din postura de avocat, îndrumătorul tezei de doctorat a lui Kovesi este unul cu notorietate, practic unul dintre ci mai bine cotați din vestul țării.

Profesorul de istorie Adrian Kali, rănit în Revoluție, povestește în cartea sa faptul că Pașca, la ordinul procurorului general adjunct Gheorghe Diaconescu, organizase grupul de anchetatori care a intrat în penitenciar să audieze revoluționarii săltați de pe străzi.

Între 16 și 18 decembrie 1989 peste 900 de timișoreni au fost arestați. Radu Tinu, fost adjunct al Securității Timiș în perioada la care facem referire, spune că cei luați de pe străzi furaseră din magazinele deja devalizate. Cei în cauză susțin altceva.

„Viorel Pașca era procuror șef al procuraturii județene Timiș în 1989. El a fost cel care a audiat revoluționarii arestați în perioada 16 – 18 decembrie 1989, iar  în perioada 17 – 20 decembrie a audiat răniții, la spital. Primise ordin de la Gheorghe Diaconescu, procurorul general adjunct al României, să organizeze grupul de procurori și un soi de ”cele 10 porunci” despre ce aveau să facă și cum. Revoluționarii au fost aduși într-o sală și la peste 200 de arestați li s-au făcut dosarele ca să fie pedepsiți pe loc. Ideea era că oamenii fuseseră arestați fără să li se întocmească fișe de arest”, povestește Adrian Kali.

Revoluționarul Călin Vasi a fost arestat în noaptea de 16 spre 17 decembrie, pe Podul Michelangelo. A stat la penitenciarul Popa Șapcă până pe 20 decembrie 1989.

„Ne-au dus la anchetă în două ture. Unii procurori făceau recunoaștere printre noi, ne scoteau să ne numere. Aveau poze făcute în timpul manifestațiilor. Ancheta propriu zisă era că ne duceau în săli și ne puneau să scriem ce am făcut, cum am fost arestați. Toți scriam că veneam de la un chef. Procurorii aveau comportamente diferite. Unii erau agresivi. Cel care m-a anchetat pe mine mi-a dat doar una peste cap, amicală pot spune, pentru că i se părea că am fost obraznic”, relatează Vasi.

Ceea ce spun toți arestații din perioada respectivă e că procurorii organizați de Pașca la ordinul lui Diaconescu aveau un mesaj clar pentru revoluționari când le cereau depozițiile.

„Scrieți, că oricum nu contează ce scrieți. Asta ne spuneau. Puteai înțelege orice: că ne dau drumul sau că ne lichidează. Era foarte stresant. Nu știai dacă mai ieși. Lucru indus și de comportamentul lor. Era agresiv în sensul acesta. Îți sugerau că nu mai vezi soarele în libertate. Unii puneau pistolul la tâmpla oamenilor. Pe unii i-au bătut foarte tare. Paznicii de la pușcărie erau mai de treabă”, a mai declarat pentru EVZ revoluționarul Călin Vasi.

Niciun luptător din Decembrie 1989 nu poate spune exact cine a fost procurorul care l-a anchetat. Ulterior ar fi aflat că a existat un grup de 10, organizat și coordonat local de îndrumătorul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, avocatul Viorel Pașca.