ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a respins, marți, inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică” promovată de U.S.R. pentru schimbarea legislației electorale, pe motiv că nu întrunește numărul de susținători și dispersia teritorială cerute de lege. 

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că inițiativa legislativă a cetățenilor intitulată 'Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală' nu îndeplinește condițiile prevăzute de art. 74 alin. (1) din Constituție, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)", informează Curtea Constituțională într-un comunicat citat de Agerpres

Decizia C.C.R. a fost primită cu neîncredere de U.S.R., care promite că nu va renunța la inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică”.

„Decizia Curții Constituționale de a respinge inițiativa cetățenească Oameni noi în politică nu ne va opri să luptăm pentru reguli mai simple, mai clare și mai democratice pentru procesul electoral din România. Așteptăm motivarea Curții Constituționale și, în paralel, întreprindem propriile reverificări ale proceselor verbale depuse la Parlament, în condițiile în care au fost strânse în țară 140.000 de semnături, în ciuda eforturilor unor primari PSD-ALDE de a împiedica acest proces democratic. Propusă de 27 de organizații civice și patru partide politice, inițiativa a fost avizată de Consiliul Legislativ în iulie 2018 și vizează reforma legislației electorale, prin șapte măsuri cheie, de la alegerea primarilor în două tururi la creșterea numărului de parlamentari aleși de Diaspora.Indiferent de obstacolele ridicate de actuala putere, ne vom bate ca toate aceste propuneri să devină lege, pentru că România are nevoie de oameni noi în politică, oameni integri și competenți. USR și-a asumat că este vocea cetățenilor în Parlament și se va asigura că ce împiedică CCR va ajunge în Parlament. Mai mult, parlamentarii USR au depus săptămâna trecută o inițiativă legislativă prin care am propus introducerea alegerilor pentru primari în două tururi”, precizează U.S.R. pe pagina de Facebook