ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspecția Judiciară a depistat mai multe neregului în activitatea DNA, reprezentanții instituției propunând cercetarea disciplinară, dar menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi, informează Mediafax. 

Inspectorii judiciari au precizat printre neregulile descoperite se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor.

Referitor la șefa DNA, inspectorii susțin că, printre altele, evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec. 

„În ceea ce privește comunicarea cu procurorul-șef direcție, Laura Codruța Kovesi, care nu a fost analizată prin prisma atribuțiilor în cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatărilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasă a acesteia, comunicare caracterizată prin tendința de a-și menține propria părere și a se impune în adoptarea deciziilor, precum și prin aceea că se caută explicații exterioare persoanei sale, în cazul în care nu obține rezultatele urmărite. În acest mod se evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec și se reduc șansele conducătorului de a-și forma o imagine realistă despre evenimente și de a identifica măsurile de corecție reclamate de situațiile anterioare", se arată în raportul Inspecției Judiciare.

„În ceea ce privește dosarele repartizate spre soluționare procurorului Țuluș Doru-Florin, și acesta revocat din funcție, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fișe transmise inspectorilor, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial. (...) Dat fiind refuzul constant de a fi prezentate spre verificare dosarele repartizate spre soluționare procurorului Moraru Iorga Mihaela, care a fost revocat din funcția de control la DNA, nu s-a putut efectua controlul ritmicității administrării probelor în aceste cauze", se mai arată în raport.

Astfel, inspectorii au cerut verbal și scris procurorului șef pe 10 și 17 august situația cauzelor care au fost soluționate cu netrimiterea în judecată în 2016 și în care au existat măsuri de supraveghere tehnică ce trebuie comunicate în 10 zile de la încetarea măsurii fiecărui subiect al mandatului, iar aceasta a răspuns, verbal și scris, că nu există pentru anul 2016 situații de acest gen.