Inspecția judiciară a început controlul cerut de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Controlul va dura până pe 11 august, iar după verificări va fi întocmit un raport care va fi înaintat Secției pentru procurori a CSM, care va analiza rezultatele.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, în 3 iulie, că lupta anticorupție nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupție și că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci și pe cea negativă, cu oameni arestați, condamnați, care se dovedește ulterior că sunt nevinovați, ceea ce înseamnă o tragedie și o pată neagră pentru justiție.

Toader a precizat că a solicitat Inspecției Judiciare o verificare de fond a activității manageriale de la DNA și de la Parchetul ICCJ, instituții care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

„Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să rețineți că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse și condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penală să fie ultima solușie", a declarat ministrul Justiției.

Tudorel Toader și-a exprimat speranța că evaluările de management vor arăta „că nu avem o justiție selectivă" și că se respectă cronologia soluționării, în funcție de cea a înregistrării cauzelor.